Gençken çok meraklıydım Artvin oyunlarına. Deli Tevfik adlı bir hocamız vardı o öğretmişti. Deli Horon, Düz Horon, Ata Barı, Borçka, Coşkun Çoruh derken tüm oyunları ne de güzel oynamaya başlamıştık. Sonra baktım akordeonla da çalınan danslar var o mevzuda da geliştirdim kendimi. Yandaki fotoğrafta ok işaretli olan benim desem zor inanırsınız ama durum böyleyken böyle. Şimdi Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün'e rica ediyorum. Başkanım bak ne güzel ben çaldım senin kurduğun o genç ekip oynadı. Birazcık temposu düşük, hatalı çaldıysam da idare et be başkan. İstanbul çocuğu gelmiş Artvin'de tereciye tere satmaya kalkıyor ne de olsa. Al beni de şu ekibe, nefesim yettiğince bağırayım: "İndum dere irmağa hoy nanay daaa, cilvelooy nanayda..."
MANASI DERİN Söz madem ki Artvin oyunlarından açıldı gelin bir iki de hikaye nakledeyim size. DÖNE: Kız oyunudur. Bir genç kızın elinde aynası ile süslenmesini anlatır. TEŞİ: Teşi ahşap yün eğirmeye yarayan bir alettir. Genç kızların yün eğirmelerinden ilham alınarak oynanan bir kız oyunudur.
DELİ HORON: Oyundaki figürler delidolu olduğu için bu adı almıştır. Oyun halka şeklinde oynanır. Rivayete göre bu oyunun oynandığı yerde 40 yıl çim bitmezmiş.
KOÇERİ: Bu bölgede eskiden Koçeri isminde çok gezen, yerinde duramayan bir genç varmış. Genç kızlar da ona hayranmış. Kendilerini ona beğendirmek için düğünlerde halka şeklinde bu oyunu oynarlarmış. Şarkının sözlerindeki hey ninni koçeri sallanda gel içeri... Koçeri'ye çağrıdır.
UZUNDERE: Bir kız oyunudur. Ayrıca Uzundere bölgede bir yer ismidir. Düğünlerde gelin bohçası yapılırken gelin rızıklı, bereketli olsun diye başından buğday arpa taneleri serpiştirilirmiş. Bu gelenek oyunun figürlerine kaynaklık etmiş.
SARI ÇİÇEK: Mısırlı Şeyh Şehsan ile Çoruh boylarında yaşayan Kıpçak Türkleri'nin hükümdarının sarışın, güzel kızının aşkını anlatır. Şehsan kızı ister, babası vermez kaçarlar. Ama kızın babasının askerleri tarafından öldürülürler. Oyunun bu olaydan kaynaklandığı bilinir. Figürler sarı kızın nazını, sonra şeyhe kavuşmasını anlatır.
KOBAK: Yusufeli ilçesine yakın bir köydür. Oyun figürleri Çoruh Nehri'nde kürek çekmeyi anlatır.
COŞKUN ÇORUH: Oyun iki bölümdür yavaş ve hızlı yavaş bölüm Çoruh'un durgunluğunu, hızlı bölüm Çoruh'un coşkunluğunu anlatır. Benden bu kadar sizlerin de bildiği oyun hikayeleri varsa lütfen ekleyin...