Gelenek oldu artıkın. Bu yazı dizisi nedeniyle nereye gitsem yöre mutfağına burnumu sokmadan edemiyorum. Artvin'de de aynen oldu. Baktım ki uzayıp giden çiçil peyniri bol, Anzer'e nazire eden balları harika "Yahu öğretin bir şeyler" dedim. "Basit olsun, ucuz olsun vatandaşa kıyak olsun" eklemesi de yapınca güldü işi bilenler. "O zaman sana garşo öğretelim" dediler. - Ne demek o Garşo dediğin Pınar Bacı... - Ekmek aşı manasına Savaş Abi. Bayat ekmek üzerine tereyağlı sos dökülür. Domates, soğanlı ya da yoğurt koyarsın pek güzel olur... - Çocuklar da bayılır he mi? - Çocukların asıl bayıldığı gaviçi... - O da nesi? - Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tereyağ ya da ayran konur. Kaşıkla papayı alır tereyağına bandıra bandıra yerler. Oradan lafa karışıyor bazı dostlar: - Artvin pidesini öğren asıl abi... - Artvin pidesi mi var... - Olma mııı? - Nasılmış peki? - Yuvarlak veya kayık şeklinde yaparız biz onu. Üzerini ister açık ister kapalı yaparız. Peynir, kavurma, kıyma, yumurta koyarız taş fırında tereyağla pişiririz. - Ne farkı var ki bütün pideler böyle yapılır? - İyi de nerede bulacaksın bizim Artvin'in tereyağını, yumurtasını. Ha ha haaa. - Bir dakika arkadaşlar bir itirazım var... - Neymiş o Savaş Abi? - Demincek şehir merkezinde yatık döner gördüm. Erzurum'un cağ kebabını bizim diye yutturuyor musunuz ne? - Onun aslı bizden gitmedir de ondan yapar yeriz. Erzurum'dan farklı olarak az yağlı koyun eti ya da süt danasının etini dilimler şişe takarız. Araya soğan, domates veya taze biber koyarız. Bizim gibi az biber terbiyesi edemez dadaşlar vallah billah.