2 yaşından küçüklerde kahvaltıdan yarım saat önce 1 kez, büyüklerde ise yemeklerden sonra günlük dozun 3'e bölünmesi önerilmektedir.
Günlük demir gereksinimi 1-3 mg. kadardır. Bunun yüzde 5-10'u ince bağırsaktan emilir. Günlük kayıp 1 mg'dır. Ter, dışkı, idrar, dökülen hücreler ile kaybedilir. Gereksinim bebeklik, hamilelik, ağır hastalık ve emzirme dönemlerinde artar. Demir eksikliğine bağlı kansızlığı olan hastalarda yapılması gereken tetkikler: Tam kan sayımı, serum demiri ve serum demiri bağlama kapasitesi veya serum ferritini ölçülmelidir. Bazı durumlarda dışkıda gizli kan ve periferik yayma da istenebilir. Demir eksikliğinin tedavisinde kullanılan çeşitli demir formları mevcuttur. Tedavi ağızdan alınan haplar şeklinde olabileceği gibi, kalça veya damardan yapılan tedaviler şeklinde de olabilir. İğneyle yapılan tedavilerin ilki bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Tedaviye başladıktan 2 ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner. Kemik iliğindeki demir depolarını doldurmak için daha uzun süreli tedavi gerekir.
Tedavi 3 ay sürmeli Tedavi de en etkili ilaç demir sülfattır. 2 yaşından küçük çocuklarda kahvaltıdan yarım saat önce günde 1 kez; 2 yaşından büyüklerde ise yemeklerden yarım saat önce günlük dozun 3'e bölünmesi önerilmektedir. Tedaviye ortalama 3 ay devam edilmelidir. Aşırı demir yüklenmesine neden olmamak için tahlil yapılmadan 5 aydan daha fazla demir kullanılmamalıdır. Ağızdan demir tedavisinde kullanılan demir formları demirsülfat, demir glukanat ve demir fumorattır. Tedaviye başladıktan 2 ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak için tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir. Damar veya kas içerisine uygulanabilecek demir ilaçları da ağızdan alıma dayanamayan hastalarda kullanılabilir. Tedavi ile birlikte kan sayımı 2 ay içerisinde normale dönecektir.