Sigrayı bırakmak için kararlı olun. Nikotin eksikliğinin yol açtığı uyku ve sinirlilik halinin geçici olduğunu unutmayın.
Sigaradan alınan ilk nefesten sonraki bir kaç saniye içinde, sigaradaki nikotin maddesi beynin tatmin olma duygusu bölümüne ulaşır. Beyinde, dopamin salgılaması ile kısa süreli bir zevk ve keyif hissi oluşur. Sürekli keyif hissini tekrar tekrar yaşamak isteyen beyin böylece bağımlı hale gelir.
DOKTOR DESTEĞİ ŞART Sigara psikolojik olduğu kadar fiziksel bir bağımlılıktır. Bu yüzden sigarayı bırakmak en başta kararlılık ister. Diğer yandan bu hastalığı yenmede doktor desteği çok önemlidir. Çünkü kişiler sigarayı bıraktıklarında, sigara için şiddetli bir arzu ve yoksunluk belirtileri duyar.
Nikotin yoksunluğu belirtileri: Uyku bozukluğu, saldırganlık, depresyon, huzursuzluk ve konsantrasyon bozukluğu vb. gibi. Bu durumda tek başına irade sigarayı bırakmak için yeterli olmayabilir. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü verileri, bunu yalnız irade ile başaranların oranının yüzde 5'in altında olduğunu göstermektedir. Hekim ve ilaç tedavileri, bırakma sürecinin kolay geçmesini ve yeniden başlamayı engeller. Bu sayede bırakma başarısı artar.
Etkin tedavi yöntemleri: Sigarayı bırakma tedavisinde bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerin kullanılmasını çok önemli buluyoruz. Etkinliği gösterilmiş ve kesinlikle davranışsal terapi ile desteklenmesi gerektiğine inandığımız bazı yöntemler bulunmaktadır.