Çok fazla su için. Nikotin ve zararlı kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Üstelik tokluk hissi yaratarak kilo almanızı da engeller.
1) Kendinize ve sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.
2) Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için plan yapın.
3) Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın: Örnek: Daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak.
4) Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.
5) Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.
6) Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerileriniz alabilirsiniz.
7) Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kez, 30-40 dakika spor yapın.
8) Hergün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.
9) Birisi size sigara ikram ederse reddedin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.
10) Sigarayı tamamen bırakacağınız gün yaklaştıkça, sigara miktarını azaltın. Her gün kaç adet sigara içeceğinizi planlayın, bu rakamı her gün bir tane azaltın. Her gün başka bir marka sigara alın, bir önceki günden kalan paketi çöpe atın.
11) Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun daha uygun olduğuna karar verin.
12) Sigarayı bırakmayı isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.
13) Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.
14) Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.
15) Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yeme isteğinizi de azaltacaktır.
16) Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün, canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın.
17) Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun. Örneğin: Su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin vb.
18) Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.
19) Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın. Canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.
20) Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın.