Herkes KDV indirimi istiyor. Hem de kendi sattığı mallarda ya da hizmetlerde.
Tek, IMF KDV'nin indirilmesini istemiyor.
'İndirilenler de artırılsın' diyor.
Başbakan açıklamasını yapıyor. IMF sopası indirimden vazgeçiriyor. Bu ülkede kim verginin yükünü çekiyor? İşçi ve memur! Geçen seneye göre 2008 yılının ilk 10 ayında ücretlerden kesilen vergi yüzde 22.8 artmış. Toplam kesilen vergi içindeki payı yüzde 1.5 artmış. 53.3'ten 54.8'e çıkmış. Faizden alınan verginin payı yüzde 12.15 iken, 12.09 olmuş.
Ücretli aylığının tamamını harcıyor. KDV ödüyor. KDV ödemediği harcama yok!
Çünkü mücevher dışında bütün mallarda KDV var. Ücretli de mücevher alamaz.
Şimdi soru şu: KDV indirilsin mi, artırılsın mı? Temizlik malzemelerinde KDV yüzde 18.
Temizlik lüks de, pırlanta temel ihtiyaç maddesi mi?
Temizlik imandan gelirdi, KDV 18. Mücevher nereden geliyor da KDV'siz? Diyelim ki, mücevherde KDV artırıldı. Ne olur? Hayatımda ilk kez bir konuda IMF ile aynı yönde gibiyim. Ve ilk kez IMF'nin söylediği bir şey çalışana zarar vermez görünüyor.
Ama IMF'nin dediği mücevher değil. Yine olmadı. IMF'nin dediğini yapmama inadı mücevheri korumaya, ücretlinin yükünü artırmaya da yaramamalı.
Gelelim şu internette KDV teşviki konusuna. İnternette yapılan satışlarda ticari olmayan mallarda KDV kaldırılacakmış. İnternette ticaret teşvik edilecekmiş.
Ticari olmayan malların satışında KDV zaten yok. Sadece açık artırma ile yapılan satışlarda malın ticari olup olmadığına bakılmadan KDV alınıyor. Bunun da ne kadar mantıklı olduğu tartışılabilir.
İnternette yapılan satışları Maliye açık artırma saymazsa, ticari olmayan malların KDV'si olmayabilir. Onda da değişiklik kanunla yapılmazsa, yine Maliye'nin bir elemanı gelir vergi salar, ceza keser. Sonu belli olmayan bir yola girersiniz.
***
Düzeltme: Salı günkü yazımda 'çivi bile çakılmadı' ibaresi, 'çivi bile açılmadı' şeklinde çıkmış. Düzeltir, özür dilerim.