Bartınlı'nın ağzından, gözünden, yüreğinden vali beylerine sevgi saygı hayranlık akıyor Vali Bey konağını satıp paranın tümünü eğitime yatıracak diye seviniyor kent insanları
***
Bartın vali beyle coşuyor
Bartınlı'nın ağzından, gözünden, yüreğinden vali beylerine sevgi saygı hayranlık akıyor Vali Bey konağını satıp paranın tümünü eğitime yatıracak diye seviniyor kent insanları.
Bartın Valisi'nin adı İsa Küçük lakin yaptığı işler büyük. Şehirlerin talihi ya da talihsizliği bazen en yüksek mülki amirlere teyelli olabiliyor. Sıkı bir vali gelir uçurur kenti. Bazen de suyuna tirit işlerin, tepeden tırnağa bürokrat ve lacivert valisi gelir ve duraklama devri yaşatır şehrine. Bartın şanslı bir il. Bizzat yerli yurttaşların ağzından, gözünden, yüreğinden vali beylerine sevgi saygı hayranlık akıyor. En büyük örnek de "Vali Konağı meselesi". Daha önceki valilerden biri eşek yüküyle para harcayıp kantar topuzu kaçırır gibi lüks, ihtişamlı, kocaman bir konak yaptırmış. Şimdiki vali bu konağı satıp geliriyle eğitime katkı yapmak, yerine hem devletin vakarına yakışacak ama mütevazı ölçekli bir konağa taşınmak istiyor. Bartınlılar da bunu ıskalamıyor "İşte gönül adamı Vali Küçük" diyor.
KOLEKTİF AKIL
Gidip tanıştım. Bayramlaşmaya gelen genç kaymakamlarla yan yana durduklarında baba ve oğulları sandım onları. Müthiş bir yakınlık ve sinerjiye, kolektif akla dönüşmüş haller sezdim. Sevindim tabii. Hepimiz bu ülkenin çocuklarıyız siz de olsanız bunu görseniz sevinmez misiniz? Şimdi Bartın'dan söz edelim size. 74 plaka numaralı bu kenti kapalı kutu olmaktan acuk çıkaralım. Su böreği şehirde tattığım ilk nefis körletme gıdasıydı. Canım çekti diye satın almıştım öğrendim ki çok meşhurmuş bura böreği. Bir de ünlü baklavaları var. Daha ziyade ev baklavasını anımsatıyor. Bülent Ecevit Bulvarı'nın iki yanında eski ama korunmuş binalar var. Safranbolu evleri kadar bakımlı olmasalar da harika denecek yapılar bunlar.
GÜNÜMÜZE TAŞINAN
Ahaliyle konuşuyor kente ilişkin tüyolar alıyorum. Şöyle bir sıralayayım haydi: Yöre insanı, toplumsal değişimden etkilenmekle birlikte gelenek ve göreneklerini, halk oyunları ve müziğini, giyimini, el sanatlarını, mutfak kültürünü ve yöresel şiveyi günümüze taşımasını bilmiş. Bu folklorik değerleri; dostluk ve sevecenlik, dayanışma, mizah ve eğlenceyle, kısaca; özgün yaşamıyla bütünleştirmiş. Gelenek ve göreneklerin en çarpıcı örnekleri, Garılar (Gala) Pazarı ile uzun yıllar anılarda yaşayıp dilden dile dolaşan Bartın düğünleri ve topluca kutlanan dini bayram etkinlikleri. Ben denk geldim samimiyete bayıldım dün... İnanışlar, gemi atması töreni, yöresel giyim- kuşam, el işlemeleri, tel kırma, dokumacılık, ağaç oymacılığı (çekicilik ), gemi yapımcılığı, taş sac yapımı, yöre mutfağı, yerel etkinlikler ve kutlama günleri gibi aktiviteler ve sosyal öğeler Bartın canlı kültür hayatının vazgeçilmez parçaları. Üzülerek gördüm ki hızlı şehirleşme kentin tarihi ve doğal yapısını yer yer zedelemiş. Bunun zararını kavramışlar ve belediyenin de büyük çabalarıyla kentin özellikle doğal çevresinin korunmasını sağlamak için sanayi ve ticaret merkezlerini şehir dışına taşımak, kentleşmeyi tarihi ve doğal yapıya göre imar planları ile düzenleme çalışmalarına hız vermişler. Gerisini yarın anlatırım olmaz mı?