Maliye Bakanı Kemal Unakıtan geçtiğimiz günlerde reel sektör temsilcilerine hitap ederken bir konunun altını çizdi ve işyeri sahiplerinin 'tasarruf yapmasını, harcamalarda fazla açılmamasını' istedi.
Bakan Unakıtan, harcamaları kısmaktan bahsederken, "gelirinizden fazla harcama yapmayın" demek istediğini de hatırlattı.
Fakat nedense bizde tasarruf denilince işyeri sahiplerinin büyük çoğunluğu 'elemandan tasarruf' anlıyor. Sık sık işçi çıkarıldı haberleri geliyor. Kimisi doğru kimisi dedikodu. İşçi çıkartanların bir kısmı gerçekten çok zorda olduğu için bu tedbire gidiyor, bunu anlıyoruz. Ama bir kısmı da krizi bahane etmeye başladı. İşte bu tehlikeli. 'Kriz var' diye işçileri çıkartıp, hatta maaşlarını düşürüp, daha çok işi daha az elemanla yapma yolunu seçiyorlar.
Bu belki birkaç işletme bazında düşünülünce küçük görülebilir ama genele yayılınca sosyal problemler çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Metro Toptancı Market Genel Müdürü Hakan Ergin, ekonomi müdürleriyle bir sohbet toplantısı düzenlemişti. Orada dikkat çekici bir tespitte bulundu. Sanayi şehri Bursa'da işletme mutfaklarına alınan malzemenin azaldığını gördüklerini söyledi. Firmalar mutfaklarına aldıkları malzemeyi azalttıklarına göre daha az insana yemek yapılıyor demek. Bu da eleman çıkartıldığına işaret ediyor. Hükümet peş peşe reel sektörü canlandıracak tedbirler alıyor, krediler veriyor. KOBİ'lerimiz, esnafımız bu desteklerden faydalanıp eleman çıkartmayı en son çare olarak görmeli. Bir babanın çocuklarına ekmek götürememesi kadar acı ne olabilir?