Esnafın dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Kağıthane Esnaf Odası Başkanı Metin Taşkın 'Kara listeye girmeyen esnaf yok denecek kadar az. Verilen kredilerden faydalanamıyoruz' dedi.
İstanbul'da kayıtlılarının sayısı 700 bini bulan esnafın sorunları bitmiyor. 150 bin kişinin ekmek yediği, 20 bin esnafın faaliyet gösterdiği Kağıthane'de, esnaf kepenk kapatma noktasında. Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Taşkın, Kağıthane'de esnafın kiralarını bile ödemekte zorluk çektiğini söyleyerek, esnafın kredi talep ettiğini vurguladı. KOSGEB'in verdiği kredinin çok az olduğunu belirten Taşkın, "Satışlar yüzde 40 düştü. Bu kredi çok az sayıda kişiyi kapsıyor. Halbuki tüm esnafın desteğe ihtiyacı var" diye konuştu.
'Sicil affı getirilsin' Her gün esnafı arayarak hal hatır sorduklarını anlatan Taşkın, "Esnafın yüzde 80'i, işlerinin çok kötü olduğunu söylüyor. Kiralarını, vergilerini, Bağ-Kur borçlarını ödeyemediklerini anlatıyorlar. Hepsi kredi talebinde bulunuyor" dedi. KOSGEB kredilerinin bir an önce artırılması gerektiğini vurgulayan Taşkın, şöyle devam etti: "KOSGEB kredileri sadece imalatçı esnafa değil, tüm esnafa verilmeli. Bugün 12 ay olarak verilen bu kredinin süresi en az 3 yıl olmalı. Çünkü, esnaf krizin yaralarını en az 3 yılda sarabilir. İşsizlik fonunda biriken para devreye sokularak, kredi için kaynak oluşturulabilir. Ayrıca, bankaların kara listelerine giren esnafa af getirilmeli. Zaten kara listeye girmeyen esnaf yok denecek kadar az." Türkiye'nin emniyet sibobunun esnaf olduğunu kaydeden Taşkın, "Esnaf Türkiye ekonomisinin dinamosu, yaşatılması şart. Bugün kredilerle esnaf ayakta tutulmazsa, yarın daha büyük bir sosyal patlama olur. İş patlama noktasına gelirse de, asayiş gider, vergi alamazsınız, kepenkler kapanır, işsizler ordusu oluşur. Sosyal patlamanın telafisi de çok daha fazla maliyetler doğuracaktır" şeklinde konuştu. 'Sizden gelen mesajlar' köşesinde yer alan odalara yönelik eleştirilere de cevap veren Taşkın, şunları söyledi: 'Çok sıkı denetleniyoruz' "Odalar sıkı denetimden geçiyor. Sanayi Bakanlığı'nın denetimine tabiyiz. Yıllık aidatları onlar belirliyor. Ama elimizde yeterli yetki yok. Biz esnafa iş veremeyiz, para da dağıtamayız, yön gösteririz, sorunları dile getirmelerinde aracılık ederiz. Birlik ve beraberliği sağlarız. Sadece aidat alan kurumlar değiliz." Başkan Yardımcısı Necmi Durak ise, son aylarda küresel krizin etkisiyle parası olanların da önünü göremediği için harcamadığını belirterek, "Öte yandan parası olduğu halde, borcunu ödemeyenler, kriz fırsatçılığı yapanlar da var" dedi.