Anayasa Mahkemesi, sadece türban kararıyla değil, son dönemde peş peşe aldığı çeşitli kararlarla Türk siyasetinde, yepyeni bir dönem açtı. "Milli irade tartışılmaz" ama, Anayasa Mahkemesi kararlarıyla tartışılıyor. Mahkeme, "Meclis'in üstünde mi" tartışmaları var. Türkiye'nin, 88 yaşında köklü bir Meclis'i, 46 yaşında bir Anayasa Mahkemesi var. Devlet işleyişinde, bir güvensizlik dikkati çekiyor. Bu sorunun temelinde ne var? 1924 hariç iki Anayasa, darbelerden sonra yapıldı. Atatürk Anayasası, yani 1921-1924 Anayasası ile 1961 ve 1982 Anayasaları arasında büyük çizgilerle bölünen bir farkı var: Atatürk Anayasası'nda "Hakimiyet kayıtsız şartsız Türk milletinindir. Hakimiyet Büyük Millet Meclisi'nde tecelli ve temerküz eder" diye yazıyordu. "Yalnız Meclis'te merkezleşir, toplanır" diyordu.
MİLLİİRADEYEORTAK 1982'de ise "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" dedikten sonra "Bu hak Anayasada gösterilen organlar eliyle kullanılır" demek suretiyle, milli iradeye Meclis dışında ortaklar getirildi; seçilmemiş organlara yetki verildi. Türkiye'de, egemenliğin kimin eliyle kullanılacağı konusundaki tartışma,bugün yaşanan siyasi gelişmelerin önemli maddelerinden birisidir. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Milli irade sandıkta şekillenen irade değil, devleti kuran iradedir" diyor. Başbakan Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi Anayasa'nın üstünde değildir. Anayasamızın amir hükmü noktasında biliyorsunuz temel hak ve özgürlükler hep kanunla belirlenir yorumla değil. Bu Anayasanın bir amir hükmüdür. Gerekçeli karar her şeyden önce Parlamento'nun yetkilerini de dışlayan bir karar olması sebebiyle, milli egemenlik noktasında da tartışılacak bir karardır. Bunu da inanıyorum ki milli egemenliğin kapsadığı alan içerisinde hareket edenler, yaşayanlar, çok daha farklı bir şekilde değerlendirmeye yorumlamaya devam edeceklerdir.
'KARARTARTIŞILABİLİR' Yani 411 milletvekili, 550 kişilik Parlamento içinde bir uzlaşmayı oluşturmuyor. Öbür tarafta diyelim ki 100 küsur kişi bu uzlaşmanın ifadesi oluyor. Böyle bir anlayış olmaz. Tabi ki Anayasa Mahkemesi'nin kararı bağlayıcıdır. Bizler tabi ki uymak durumundayız, o ayrı mesele. Ama bu gerekçeli karar üzerinde daha çok konuşulur, çok yorumlar yapılır" diyor. Milli irade, sandıkta tecelli etmiyorsa, nerede edecek? Cumhuriyet ve demokrasi geleceğe bakar. (Sosyal ve siyasal yaşamın dinamizmine uyum sağlamak amacıyla Anayasa'nın bütünlüğünü oluşturan normları değiştirmek suretiyle Anayasal düzende dönüşümlere ve değişikliklere gidilebilir. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç). Demokrasilerde, Milli irade sandıkta tecelli eder, başka yerde tecelli etmez.