Şeker hastalığında besinler kullanılan ilaç ve insülin kadar önemlidir. Çünkü şekeri yükselten asıl unsur besinlerdir.
Diyabet halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığında kullanılan ilaçlar veya insülin kadar beslenmenin de önemi büyüktür. Kan şekerinin yükselmesinin asıl sebebi zaten tüketilen besinlerdir. Tüketilen bu besinler yeterince tanınmaz ve dikkat edilmez ise kan şekerindeki dalgalanmaların önüne geçilemez. Aslında sadece diyabet için değil diyabetin ileriki dönemde oluşabilecek komplikasyonlarının (kalp-damar hastalıkları gibi) oluşma risklerini azaltmak için de beslenmeye dikkat edilmelidir. Diyabetli bireylerin muhakkak diyet yapmaları ve diyetlerine uymaları esastır. Uzman bir diyetisyen tarafından yazılmış diyetler kişinin boy, vücut ağırlığı, fiziksel aktivitesi ve kullandığı ilaç veya insülinin tipine ve miktarına uygun olarak hazırlanır. Diyette yazılanın aksine bir şeyler yemek, yenilecek miktarları çoğaltmak ya da azaltmak kan şekerinde dalgalanmalara neden olarak diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir. Diyabet diyetinde öğün saatleri de çok önemlidir. Öğün atlama veya zamanında yememe gibi durumlarda yine kan şekerinde dalgalanmalar oluşabilmektedir. Sağlıklı beslenme ve kan şekeri dengesi için 7 öneri:
* Günde 3 ana 3 ara öğün tüketin: Gün içerisinde düzenli olarak tüketilecek ana ve ara öğünlerle kan şekerinin düşmesi engellenerek dengede tutulabilir.
* Porsiyon kontrolü: Diyabette de sağlık beslenmede olduğu gibi porsiyon kontrolü önemlidir. Ne çok yiyerek kilo alımını ve kan şekeri artışını tetikleyin ne de çok az yiyerek kan şekerinizin düşmesine zemin hazırlayın.
* Basit karbonhidratlardan uzak durun: Şeker ve şekerleme türündeki kan şekerinizi çok çabuk yükseltecek karbonhidrat türlerinden uzak durun. Daha çok sebze, meyve ve tahıllar gibi kompleks karbonhidratları tercih edin. * Öğünleriniz tüm besin gruplarını içersin: Hem tahıl, hem sebze hem de süt ürünleri veya et grubu besinlerin bulunduğu bir öğün hem sağlıklı beslenmenin temelidir, hem de kan şekeri dengenizin sağlanmasına yardımcı olur.