Tiroid hastalıklarının en az bilinen yönü bu hastalıkların 'neden' ortaya çıktığıdır. Ancak başlıca nedenleri arasında hayal kırıklığı, üzüntü, uzun süren mutsuz evlilikler sayılabilir.
Tiroid hastalıklarının en az bilinen yönü, bu hastalıkların 'neden' ortaya çıktığıdır. Bu konuda yapılmış bir çok bilimsel araştırma, tiroid hastalıklarının tek bir nedene bağlı olmadığını, ancak birden çok nedenin bir araya gelmesiyle tiroid hastalıklarının ortaya çıktığını göstermiştir. En çok kabul gören nedenler aşağıda açıklanmıştır.
HAYAL KIRIKLIĞI, ÜZÜNTÜ VE STRES Yüksek dozlu, ani şok tarzında ortaya çıkan stresler (örneğin işte, okulda, önemli bir sınavda veya evlilikte yaşanan başarısızlıkların yarattığı hayal kırıklığı ve üzüntüler), uzun süren mutsuz evlilikler, sevmediği bir işte uzun süre çalışmanın yarattığı süregelen gerilim tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktır.
BAZI İLAÇLARIN KULLANIMI Lityum ve anti-depresanlar ve kortizol kullanımının da tiroid üzerinde yavaşlatıcı ve yetersiz hormon üretimine (gizli tiroid yetmezliği, subklinik hipotiroidizm) neden olduğu yayınlanan bilimsel makalelerde görülmektedir. Üstelik, bu ilaçların etkileri genellikle kalıcı olmaktadır. Her geçen gün yeni ilacın daha tiroid hastalıkların neden olduğu ortaya çıkmaktadır. Sivilce tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile zayıflatıcı bir çok ilaç tiroid hastalıklarına neden olabilmektedir.
AİLESEL GEÇİŞ (IRSİ GEÇİŞ) Ailesel geçiş, halk arasında kullanımıyla ırsi özellik, tiroid hastalığının oluşumunda oldukça etkilidir. Üstelik, tiroidin aynı tür hastalığının görülmesi şeklinde olmaktadır. Örneğin, annesinde veya teyzesinde tiroid nodülü olan bir kadında aynı şekilde ama belki farklı yaş diliminde tiroid nodülü ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Haşimato hastalığı (oto-immün tiroidit) ve zehirli guatr, ailesel geçişin en sık görüldüğü tiroid hastalıklarıdır.Ancak, gerek tiroid hastalıklarında gerekse diğer hastalıklarda çevresel faktörlerle desteklenmediği sürece ailesel geçiş her zaman hastalık ortaya çıkarmayabilir.