Son yıllarda fonksiyonel gıdalara ilgi artarken, uzmanlar, 'Bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı yarar değil zarar verir' diye uyardı.
Düzenli kullanımında bağırsakları rahatlattığı, kilo verdirdiği, iştah açtığı gibi birçok olumlu etkisinden bahsedilen fonksiyonel gıdalara her geçen gün rağbet artıyor. Fonksiyonel ürünler; gıdaların içinde doğal olarak bulunan bileşenlerin miktarca artırılması şeklinde olabileceği gibi, sonradan da gıdaya eklenme şeklinde olabiliyor. Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, bu ürünlerin doğru şekilde tüketilmelerinin, birçok hastalığı engellediğini, bilinçsiz kullanımların da ağır sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
İlaç etkileşimi "Doğru ürün, doğru miktarda tercih edilmeli" diyen Can, fonksiyonel gıda kullanımıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Bu ürünler mevcut hastalığa iyi gelirken, başka bir sorunu tetikleyebilir. Kullanılan tıbbi ilaçlarla da etkileşime girebilirler. Uzun süre kullanımı alışkanlığa ve bazı organların işlevselliğinde azalmaya sebep olabilir. Bu ürünlerin aşırı kullanımı karaciğer enzimlerinde artış, mide problemleri, aşırı vitamin depolaması gibi zararları da yaşanmakta. Tüketiciler bir uzmana danışmadan asla bu ürünleri kullanmamalı." Can, özellikle, zayıflama hapları veya tozlarında, sinir sistemini, sindirim sistemini, troidin çalışmasını değiştiren ve bazı organlarımızın çalışma sistematiğini etkileyecek hormonlar bulunduğunu ifade etti.