Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı vardır. Erzurum'da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir. Çorbadan et yemeklerine, pilavlardan tatlılara kadar birçok farklı lezzeti bir arada bulabileceğiniz Erzurum mutfağının olmazsa olmazı ise 'Tortum Cağ Kebabı'dır. Kömür ateşinde pişirilen kebabın tadı vazgeçilmezdir.
Van
Doğu Anadolu'nun en tipik yörelerinden olan Van, mutfağı ile de haklı bir üne sahip. Özellikle otlu peyniri ülke sınırlarını aşıp tanınmış dünya peynirleri ile boy ölçüşüyor. Başlıca geçim kaynağı hayvancılık olduğu için Van mutfağı, et ve süt ürünleriyle biçimlenmiştir. Karayolu bağlantısından sonra yöre mutfağına sebze girmiştir. Et ve süt ürünlerinin çok tüketildiği yörede, peynir, keşkek, kavurma gibi yiyecekler çoğunlukla çömlek içinde yere gömülerek korunur. Sengeser, murtuğa ve kelledos yörenin kavurma ile yapılan özgün yemekleridir.
Elazığ
Elazığ mutfağında acı ve biber salçasının yeri büyüktür. Hemen hemen her yemekte acı kullanılır. Sabah kahvaltılarında bir tür gözleme olan, "Patile" sofralarda yer alır. Elazığ kadınlarının hemen hemen hepsi baklava açar. Evlerde tatlısız bir gün geçmez. Sebze ve meyvanın kurutularak kullanılması Elazığ mutfağının bir başka özelliğidir. Bağırsaktan hazırlanan bumbar dolması yöreye ait tipik tatlar arasındadır. Bulgur yemeklerin ana malzemesini oluşturur.
Malatya
Malatya'da özel günlerde çok çeşitli yemekler yapılırve bunların her biri bir olayı simgeler. Örneğin doğumyapmış kadını ziyarete gidildiğinde 'kuymak' adı verilenbir yemek ikram edilir. Malatya için ayrı bir yeri bulunanHıdrellez de 'hızır kömbesi', 'sehen kesmesi' gibi yiyecekler yapılır ve en az yedi komşuya dağıtılır. Malatya mutfağının başlıca özelliklerinden biri bulgurağırlıklı olmasıdır. Malatya mutfak kültüründe ekmek çeşitleri de önemli yer tutar. Tandır ekmeği, yufka ekmek,kınalı ekmek,ekşili ekmek,tutmaç, sac yüzü gibi pek çokekmek çeşidivardır. Bir başka çeşidi bol yemek ise, anamalzemesi bulgur olan köftelerdir.
Kars
Soğuk ikliminin aksine sıcacık yürekli insanlarıyla Doğu Anadolu Bölgesinin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Kars, ilk çağdan günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığından mutfağındaki çeşitlilikle göz kamaştırır. Hamurişleriyle ünlü Kars mutfağında çorba ve tatlılar da önemli yer tutar. Kars mutfağında en sık rastlanan yemekler katte, erişte pilavı, ayran aşı, hangel, haşıl ve helvadır. Etsiz mantı Hangel, ünlü bir lezzettir.
Hakkari
Kahvaltıda otlu peynir
Hakkari, dağlara yaslanmış bir kentolduğundan dağda yetişen her şey, yöre insanının besin kaynaklarını oluşturur. Sabah kahvaltısı "otlu peynir"siz düşünülmez. Öğle yemekleri genellikle kahvaltı benzeri yiyeceklerlegeçiştirilir. Akşam yemeklerinde mutlaka pilav yer alır. Son derece zengin çeşide sahip olan ve pirinçten yapılan bu pilavlar genellikle etlidir ve içinde yöresel otlar yer alır. Hakkari'nin en meşhur yemekleri arasında qiris, duğeba, kiftik, gulol sayılabilir.
Ağrı
Elverişsiz iklim koşulları
Ağrı toprağı ve ikliminin sebze tarımına fazla elverişli olmaması yüzünden sebze üretimi yetersizdir. Onun için Ağrı mutfağında tahıl önemli yer tutar. Kış mevsiminin uzun sürmesi, un ve una dayalı yemek çeşidini çoğaltmıştır. Çevrede kendiliğinden yetişen sebze ve bitkiler de Ağrı mutfağında ayrı bir öneme sahiptir. Evelik, çiriş, mantar, çaşır, unluca, mendik, ışkın, yemlik, pancar, ısırgan, madımak, kuzukulağı, boğa dikeni, turp vb. sebzelerde çeşitli yemeklerde ve kete pişirmelerde faydalanılır.