Bölge bölge peşine düştüğümüz lezzet adreslerinde son durağımız Doğu Anadolu! Bölge mutfağında; baklagil ve et ön planda....
Doğu Anadolulu hanımlar bir sanat eseri yapar gibi yemeğe özen gösterir. Genç kızlar yemek yapmayı genellikle annelerinden öğrenir. Bölgede mutfak, evin mimarisine göre, bahçeli veya avlulu evlerde genelde bahçenin veya avlun bir köşesinde yer alır. Çok katlı evlerde ise alt katta bulunurdu. Gaz ocağı ve tüp gaz öncesi, mutfaklarda ocak olurdu. "Tefeye" denilen ocak taş ve cas ile yapılır ve girişin karşısında yer alırdı.
MANGAL VE SOBADA PİŞİRİLİYOR Tencere ocağa oturtulurken öne doğru devrilmemesi için tencerenin altına "haçırke" denilen demir bir çubuk konulurdu. Ocakta pişirme esnasında ateş için "ıslam" denilen kürek ve "kılbıteyn" denilen maşa kullanılırdı. Ateş azaldığında "şıngel" denilen demir çubuk ile köz ocağın ön tarafına alınır ve bu köz üzerine demirden üçayak oturtulur, tencere bunun üzerine konulurdu. Ocakta genelde meşe odunu ve "severih" denilen ince dallar yakılırdı. Maddi durumu iyi olmayanlar da tezek yakardı. Ocaktan başka kış aylarında mangal ve soba üzerinde de yemek pişirilmektedir.
KUYRUK YAĞI KULLANILIYOR Yemeklerde önceleri tereyağı ve zeytinyağı kullanılırdı. Son zamanlarda margarin ve çiçek yağı da kullanılmaktadır. Kuyruk yağı dolma ve kavurmalarda kullanılır. Ayrıca küçük küçük doğranıp kavrularak sabah kahvaltılarında yenir. Bu kavurmaya "Sıle" denir. Yemeklerde tat ve koku vermesi için karabiber "fılfel", kırmızıbiber, pul biber, nane, reyhan rihen, kekik, zahter, kişniş, kızbara kullanılır. Bu baharatlar fazlaca tüketilir.
SOĞAN AĞIRLIKLI Salatalar genelde soğan ağırlıklıdır. Kuru soğan ince ince doğranarak biber salçası veya sumak ile ovularak salata yapılır. Yörede yetişen domates, biber, salatalık, marul, "hammettita" madımak ve kenger "harşef" ile de salata yapılmaktadır.