Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 01 Kasım 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Doğu Anadolu son durak
810 gün bekliyor
Erzurum yahşi güzel

Doğu Anadolu son durak

Bölge bölge peşine düştüğümüz lezzet adreslerinde son durağımız Doğu Anadolu! Bölge mutfağında; baklagil ve et ön planda....



Doğu Anadolulu hanımlar bir sanat eseri yapar gibi yemeğe özen gösterir. Genç kızlar yemek yapmayı genellikle annelerinden öğrenir. Bölgede mutfak, evin mimarisine göre, bahçeli veya avlulu evlerde genelde bahçenin veya avlun bir köşesinde yer alır. Çok katlı evlerde ise alt katta bulunurdu. Gaz ocağı ve tüp gaz öncesi, mutfaklarda ocak olurdu. "Tefeye" denilen ocak taş ve cas ile yapılır ve girişin karşısında yer alırdı.

MANGAL VE SOBADA PİŞİRİLİYOR
Tencere ocağa oturtulurken öne doğru devrilmemesi için tencerenin altına "haçırke" denilen demir bir çubuk konulurdu. Ocakta pişirme esnasında ateş için "ıslam" denilen kürek ve "kılbıteyn" denilen maşa kullanılırdı. Ateş azaldığında "şıngel" denilen demir çubuk ile köz ocağın ön tarafına alınır ve bu köz üzerine demirden üçayak oturtulur, tencere bunun üzerine konulurdu. Ocakta genelde meşe odunu ve "severih" denilen ince dallar yakılırdı. Maddi durumu iyi olmayanlar da tezek yakardı. Ocaktan başka kış aylarında mangal ve soba üzerinde de yemek pişirilmektedir.

KUYRUK YAĞI KULLANILIYOR
Yemeklerde önceleri tereyağı ve zeytinyağı kullanılırdı. Son zamanlarda margarin ve çiçek yağı da kullanılmaktadır. Kuyruk yağı dolma ve kavurmalarda kullanılır. Ayrıca küçük küçük doğranıp kavrularak sabah kahvaltılarında yenir. Bu kavurmaya "Sıle" denir. Yemeklerde tat ve koku vermesi için karabiber "fılfel", kırmızıbiber, pul biber, nane, reyhan rihen, kekik, zahter, kişniş, kızbara kullanılır. Bu baharatlar fazlaca tüketilir.

SOĞAN AĞIRLIKLI
Salatalar genelde soğan ağırlıklıdır. Kuru soğan ince ince doğranarak biber salçası veya sumak ile ovularak salata yapılır. Yörede yetişen domates, biber, salatalık, marul, "hammettita" madımak ve kenger "harşef" ile de salata yapılmaktadır.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bebekler süt içti dili yandıPodyumların 'Avrupalı'sı!
Modanın çivisi çıktıZeki Müren ağladı
Unutmamalı o kötü günleriŞifanın kaynağı Ayaş'ta
Çocuk için doğru zamanı...Anne şevkati çok önemlidir
İyi huylunun tedavisi kolayAhh bir çocuk olsaydım
Denizden kitap çıktıCaza kemençe karıştı
Sarışınlar erkeği...Yıldızlarla randevunuz var!
Günün mönüsü
GÜNCEL
Adli Adli Tıp'ın raporluk raporu!
Adli Tıp, Vakit yazarı Üzmez'in tacizine uğrayan 14 yaşındaki B.Ç.
Kaçak inşaatı mezarı oldu
NATO korsanların enselerinde
Etekli tecavüz skandalı!
Ölümle nikah!
Mayolu fotoğraf erkeği bozar!
Kayınpederle gelinin maaş...
SPOR
Yerli Yerli harekatı
Devre arasında iki oyuncu gönderip yerine transfer planlayan...
Denizli bilet kesiyor!
100 milyon euro
Fener'de toplu infaz
Skibbe'de isyan etti
Arkasında değiliz!
Aslan parçası
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 21°C 13°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 21°C 9°C 
İZMİR Az Bulutlu 28°C 18°C 
ANTALYA Az Bulutlu 29°C 17°C 
ADANA Az Bulutlu 28°C 14°C 
EKONOMİ
IMKB E: 27.832,930 D:% 4,11
DOLAR S: 1,544 D:% -0,26
EURO S: 1,964 D:% -1,06
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi