Emziren anneler yeterli düzeyde süt üretebilmesi için günde en az 10-12 bardak sıvı tüketmeli. Kahveden ise uzak durmalı.
Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve gelecekteki sağlığı için en uygun eşi bulunmaz bir besleme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir. Emzirme annenin sağlığını koruyarak göğüs kanseri, yumurtalık kanseri ve osteoporoz risklerini azaltır. Bebeğin ise enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
İKİ KİŞİLİK BESLENİN Emziklilik dönemindeki beslenme hamilelik dönemindeki kadar önemlidir. Annenin yedikleri süte etki edeceği için dolaylı olarak bebeğini de etkileyecektir. Emziklilik döneminde, hamilelik dönemindeki gibi ne iki kişilik beslenilmeli ne de hızlı kilo vermeye çalışmalıdır. Bol sebze ve meyve, süt ürünleri, tahıl ürünleri ve et ürünleri, sınırlı miktarda yağ ile kilo alınmadan hatta verilerek (Bebeğinizin emdiği her 750 ml süt için 500 kal enerji harcanır) rahat bir emziklilik dönemi geçirilebilir. Eğer bir multivitamin tableti kullanmak isterseniz mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde en az 10-12 bardak sıvı alınması gerekmektedir. Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt, ayran, komposto ve taze sıkılmış meyve suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Çay, kahve, kola gibi kafein içeriği yüksek içecekler süt verimi azaltabilir ve bebeğinizde uyku problemlerine neden olabilir. Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar, kuru baklagiller sütünüzün tadını değiştirebilir ve bebekte gaz problemlerine neden olabilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler, ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.
MUCİZEVİ GIDA YOKTUR! Anne sütünü arttıran mucizevi bir gıda veya gıdalar yoktur. Anneler, sütlerinin yeteceğine inanır, bebekleri her istediğinde emzirir, yeterli ve dengeli beslenir ve sıvı tüketimlerine dikkat ederlerse sütleri artacaktır. Süt veriminin psikolojik faktörlerden etkilenebileceği unutulmamalıdır. Sık aralıklarla bebeğe süt verilmesi veya memenin sağılması da süt üretimini olumlu etkileyebilir.