Sağlıklı bir annenin günde 700-800 ml. süt salgılayabilmesi için protein ve kalsiyum açısından sağlıklı beslenmesi gerekir.
* Protein: Emzirme dönemi gebelik döneminde olduğu gibi, diyetin protein kalitesi, yani hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmasına dikkat edilmeli. Emzikli kadının günlük diyetine, ek olarak 1 yumurta veya 1-2 su bardağı süt içmelidir.
* Yağlar: Emziren annenin diyetinde yağ tüketimine dikkat edilmeli, aşırı yağlı beslenmeden uzak durulmalı ve doymamış yağların oranı yükseltilmelidir. Eğer bitkisel sıvı yağlar beslenmesinde yer alır ise anne sütünde doymamış yağ asit oranı artmaktadır.
* Demir: Gebelikte ve emzirme döneminde hekimin önerisi doğrultusunda demir alınması gerekmektedir. Ülkemizde anemi olguları çocuklarda, gebe, emziren anne ve sık doğum yapan kadınlarda daha çok görülmektedir ve önemli bir sorundur. Emziren kadın sütüyle günlük 1-2 mg demir salgılar. Emziren kadın, kansızlıktan korunmak için demir içeriği zengin besinleri tüketmeli.
* İyot: İyotlu tuz kullanmaları çocuk sağlığı açısından büyük önem taşır. İyot gereksinmesinin emziklikte normalden yüzde 50 kadar fazla olduğu ileri sürülür. Yanı sıra balık ve diğer deniz mahsulleri haftada bir veya iki kez tüketilmelidir.
* Kalsiyum: Emziren kadının 1 gün boyunca salgıladığı süt yaklaşık 250 mg civarında kalsiyum içermektedir. Kalsiyuma olan gereksinme emzirme döneminde de artar. Bu nedenle emzirme döneminde kadının 1000-1200 mg/gün kalsiyum alması önerilir. İleride bir sağlık sorunu olmaması için günlük diyete 1 su bardağı süt, kalsiyumla zenginleştirilmiş süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir (30 gr) eklenmesi önerilir.
* Vitaminler: Emziren annelerde vitamin yetersizlikleri oluşunu önlemek için mutlak besin öğelerini düzenli ve dengeli tüketmek gerekir.