Özellikle 20 yaşından sonra herkesin yılda en az 1 kez kan şekerine baktırmasını öneren Prof. Dr. Oğuz, diyabetin artık her yaşta görüldüğüne dikkat çekti.
Eskiden 'çocukluk diyabeti' ve 'erişkin diyabeti' diye diyabetin ikiye ayrıldığını söyleyen Prof. Dr. Aytekin Oğuz, adı 'şeker' kendisi 'acı' olan diyabetle ilgili olarak şunları söyledi: "Diyabeti Tip1 ve Tip2 diye ayırıyoruz. Çocukluk diyabeti, şimdi bizim Tip1 dediğimiz pankreasın insülin salgılamaması sonucu gelişen diyabettir. Kişinin pankreasında insülin salgılayan hücreler, bir sebeple yok oluyor. Vücut insülin yapamıyor. Şekerin metabolize edilebilmesi için insülin şart. İnsülin olmayınca kan şekeri fırlıyor. Tip2 diyabeti ise daha çok erişkinlerde görüyoruz. Çoğunlukla obezite, yağ dokusu artışı bir sebep olarak çıkıyor. İnsülin var, pankreasta bir problem yok ama pankreasın yaptığı insülin vücutta etki gösteremiyor. Bu Tip2 diyabettir.
AYRIM KALMADI Günümüzde yaşlılık ve çocukluk diyabeti tabirlerinden vazgeçildi. Çünkü görüldü ki, Tip1 diyabet her yaşta görülebilir. Yani insan 7 yaşında da 70 yaşında da Tip1 diyabet olabilir. Yaşam tarzındaki bozukluklar yüzünden 4 yaşındaki çocuklarda da Tip2 diyabet görülüyor.