Ramazan'da 2 öğün yemek yenilen düzenden normal düzene geçiş hafif olmalıdır. Gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün şeklinde az ve sık beslenilmelidir.
30 günlük süreçte uzun süreli açlıklar yaşamaya alışmış olan vücudumuzun, aniden temelde 3 ana öğünden oluşan beslenme şekline geçişte zorlanmaması için bayramda özellikle daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Bayram geleneksel ikramları nedeniyle ağır ve çok da sağlıklı diyemeyeceğimiz besinlerin ısrarlı bir şekilde ikram edildiği özel günlerdir. Burada önemli olan Ramazan'dan yeni çıkıldığının unutulmaması ve tüm ikramları kabul etmek yerine porsiyon kontrolünün sağlanmasıdır.
Kahvaltı yapın Sadece 2 öğün yemek yenilen düzenden normal bir düzene geçişin hafif yapılması gerekmektedir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı kahvaltıda salam, sosis, sucuk gibi yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalı, peynir olarak az yağlı peynir çeşitleri (beyaz) tercih edilmeli, bol miktarda domates, salatalık, maydanoz gibi sebzeler yenilmeli, yumurta tüketilecekse kızartma değil haşlama olarak hazırlanmalıdır. Zeytin sağlıklı bir besin olmakla birlikte, yağ içeriği nedeniyle fazla miktardaki tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ekmek... Ekmek olarak tam buğday unu, çavdar ya da kepek gibi kan şekerini daha yavaş yükseltecek çeşitler tercih edilmelidir. Öğünlerinizde makarna pilav gibi tahıl grubu yiyecekler mevcutsa ekmek azaltılmalı ya da hiç tüketilmemelidir. Besinlerin hazırlama ve pişirme yöntemi olarak fırın buğulama ve haşlama yöntemleri tercih edilmeli, kızartma kavurma gibi pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Bu yöntemlerle yapılan yiyecekler hazımsızlık problemlerine sebep olacaktır.
* * * Medicana International İstanbul Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Andaç Öztürk anlatıyor...