TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, dar gelirliler için 300 bin konut üreteceklerini söyledi. Bayraktar, yeni dönemde 40-45 bin YTL'lik küçük evler yaparak alt gelir grubundaki vatandaşların hizmetine sunacaklarını ifade etti.
***
ABD'yi mortgage batırdı Türkiye'nin TOKİ'si var
ABD'de başlayan finasal krizin temelinde kredilerin geri dönmemesi yatıyor. Türkiye TOKİ'nin konut sistemi ve sağlam bankalarıyla ayakta. TAKVİM iki sistemi karşılaştırdı.
ABD'de imparatorluk halindeki dev yatırım bankalarının batması ile sonuçlanan ve bütün dünyayı etkileyen finansal kriz için tedbirler alınmaya çalışılıyor. Tüm dünya bu krizden etkilenirken Türkiye'de dalgalanma en az şekilde hissedildi. Özellikle banka sistemimizin 2001'den sonra kendini daha sağlam bir yapıya kavuşturması ve mali disiplin bunda önemli rol oynadı.
Sıkı denetim var
ABD'deki krizin başlangıcında mortgage (ipotekli konut) kredilerinin geri ödenmemesi yatıyordu. Olduğundan daha fazla değerde gösterilen evler gerçek değerlerine inince kredi kullanıcıları ödemelerini yapamadı. Krizi tetikleyen bu bozukluk trilyon dolarları bulan bir maliyetle devam ediyor. Türkiye'de ise konut kredileri sıkı bir denetim içerisinde veriliyor ve geri ödemeleri takip ediliyor. Bu arada sistemi ayakta tutan en önemli unsurlardan birisi ise TOKİ (Toplu Konut İdaresi)'nin uyguladığı yöntem. Vatandaşı bankayla karşı karşıya getirmeden faizsiz (enflasyona göre artan) sabit ödemelerle en uygun şartlarda konut üretip satan TOKİ, hem dar gelirlileri ev sahibi yapıyor hem de sistemin bozulmadan işlemesini sağlıyor.
Piyasayı düzenliyor
TOKİ ucuz konut üretimi ile aslında sektörde de bir düzenleyici rol üstleniyor. Fiyatların aşırı artmasını ve tüketicinin kandırılmasını da böylece önlemiş oluyor. Bunun yanında TOKİ'nin en önemli işlevlerinden birisi de kentsel dönüşümü sağlaması. Hem deprem bölgesindeki ülkemizdeki yapıların sağlamlaşması hem de gecekondunun önlenmesi konusunda önemli bir işlevi yerine getiriyor.