Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için ABD'de... Sabah gazetesi yazarı Erdal Şafak, seyahat sırasında Gül'e Cumhurbaşkanlığının süresi ile ilgili bir soru sordu. Gül'ün verdiği cevap, yeni yasama yılının sürprizi olacak cinsten... Soru: Cumhurbaşkanlığı döneminiz 5 yıl mı, 7 yıl mı olacak? 5 yıl olursa ikinci dönemi düşünüyor musunuz? Gül: Cumhurbaşkanı seçimi için Anayasa değişikliğine uygun bir kanun çıkacak. Bir dönem mi, yoksa iki dönem mi diye o zaman durum belli olacak. Aslında bana bir şeyler söylediler.'' Yeni yasama yılında Meclis'in ilk ele alacağı düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu. Kanunun gündeme gelmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 7 yıl mı, yoksa 5 yıl mı kalacağı konusundaki tartışma yeniden alevlenecek. 1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in yapacağı ilk düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu da bulunuyor. 21 Ekim 2007'de referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi benimsendi. Ancak, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine ilişkin kanun aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen henüz çıkarılmadı. TBMM Başkanı Köksal Toptan başta olmak üzere bazı siyasiler Gül'ün 7 değil 5 yıl görev yapacağını, genel seçimlerin de 2011'de yenileneceğini savunuyor. Yeni Anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun, Gül'ün görev süresinin 5 yıl olacağını öne sürdü: "Anayasa hükmü zaten 5 yıl diyor. Burada kazanılmış hak olmaz. Gül, 'Seçildiğim zaman 7 yıldı, 7 yıl kalırım' diyemez. Yürürlükte olan kural neyse o uygulanır. Bütün ilkeler Anayasa'nın 102. maddesinde belirtilmiş. İşin ayrıntıları kanunda düzenlenecek."
Kuzu, Chirac'ı örnek gösterdi Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Gül'ün görev süresinin 7 yıl olacağını öne sürdü. Benzer bir durumun 2000 yılında Fransa'da yaşandığına dikkat çeken Kuzu, "Yasa değişti Cumhurbaşkanı Chirac'ın 7 yıllık görev süresi 5 yıla indirildi. Ama, Chirac 7 yıllık süresini tamamladı. Oradaki durum da bizimle aynı. Evet, bu bir kazanılmış hak değildir, ama hukukta şöyle bir şey vardır: Statüler prensip olarak korunur, durup dururken bozulmaz. Ben öyle görüyorum. Ama 5 yıl mı 7 yıl mı olacak zamanı gelince görünür" dedi.
Karar YSK'nın Tartışmaya son noktayı YSK'nın koyması bekleniyor. Değişikliğin ardından YSK'nın toplanarak 7 yıl mı, 5 yıl mı olacak tartışmasına açıklık getirmesi bekleniyor. Benzer bir tartışma aynı değişiklikle görev süreleri 5 yıldan 4 yıla indirilen milletvekilleri konusunda da yaşanıyor. YSK'nın milletvekillerinin görev süresine de açıklık getirmesi bekleniyor.