Anne adayları, bulunduğu durumun fizyolojisi nedeniyle sık acıkırlar ve günlük kalori ihtiyaçları da artar... Hamilelikte yetersiz beslenme ve yetersiz kilo alımı büyük risk taşır....
Gebelik, lahusalık ve emzirme dönemlerine hayatında dengeli ve düzenli beslenmenin önemlerinin arttığı dönemlerdir. Bu nedendir ki artan protein, enerji, vitamin-e mineral ihtiyacı göz önüne alınmalı ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Özellikle çalışan anne adayları, ergenlik yaşındaki hamileler, hamilelik öncesi hastalıkları olan veya düşük kilo ile hamile kalanlarda beslenme daha dikkate alınmalıdır. Anne adayının yetersiz beslenmesi, yetersiz kilo alımı ve yetersiz tüketmesi gebelik için risktir.
BEBEK İÇİN SAKINCALIDIR İslamiyet'te oruçtan muafiyet içeren istisnai durumlardan birisi gebelik ve lahusalıktır. Ancak buna rağmen gebe kadınların oruç tuttuğu görülmektedir. Oruç tutmak hem anne adayı hem çok gelişmemekte olan bebek için zorluklar ve sakıncalar taşımaktadır. Oruç tutmayı planlayan gebelerin bu riskleri göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekmektedir. Anne adayları, bulunduğu durumun fizyolojisi nedeniyle sık sık acıkırlar ve bebeğe sağlamakta yükümlü oldukları ekstra kalori ile birlikte günlük kalori ihtiyaçları da artar. Hamilelerin 3-4 saatte bir düşmeye mailli kan şekerlerini sabit tutmak için az az ve sık sık beslenmeleri önerilir.
KAN ŞEKERİ DÜŞER Oruç esnasında uzun süreli açlık nedeni ile gebelerde keton oranı kanda sürekli yükselir. Bunun iki nedeni vardır; gebelerin gebe olmayana göre kan şekerleri daha çabuk düşer. Kan şekeri düşmesi nedeni ile hücrelerin enerji ihtiyacı için kan şekeri kalmayınca vucüt enerjiyi yağları yakarak sağlar. Yağ yakımı sonucunda keton cisimleri ortaya çıkar. Keton cisimlerinin ortaya çıkışı ve kandaki değerinin yükselmesi gebe olmayanlarda 24 saat iken gebelerde bu süre 12-16 saattir. Kan da artan bu keton cisimleri anne karnındaki bebeklerin nörolojik ve psikolojik gelişmelerini olumsuz yönde etkiliyebilecekleri yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca kanda artan keton cisimleri özellikle ileri gebelik haftalarında insülün direncini artırır. Bu da gebelik şekeri denilen durumu ortaya çıkarır. Yani kanda şeker olsa bile insulin direnci geliştigi için vucüt bu şekeri kullanamaz. Dolayısı ile enerji için yağ yakımı başlar ve keto lar kanda artar.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Reyhan Neslihanoğlu anlatıyor...