Deniz Börülcesi Deniz kıyılarında suyun gel gityaptığı yerlerde sular çekildikten sonrayetişen bu bitki, tuzlu,ekşi ama çok lezzetlidir.Zeytinyağlı olarak yenir.
Ebegümeci Zeytinyağlı yemeği yapılan bu bitkiyurdumuzun değişik yörelerinde yetişir.Kol ve bacak çürüklerinde, ciltteki şişlikve çıbanlara losyon şeklinde tatbik edilen bitkinin yaprakları kaynatılıp içilir.
Şevket-i Bostan Süt dikeni olarakda bilinir. Kuzu etiyleyemeği yapıldığı gibihaşlanıp salata olarak da yenir. Haşlama suyu sabahları aç karnına içildiğin-de böbrek taşı ve kumu için iyi gelir.
Cibez Türklerin 'cücük' dedikleri yabani lahanadır. Yumuşak velezzetli olan bu bitkihaşlandıktan sonrazeytinyağı ve limonlatatlandırılır.
Turp Otu Haşlanıp salata olarak yenildiği gibikavrulup üzerineyumurta kırılırak dayenir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcıözelliğe sahiptir.
Arapsaçı Yapraklarında bulunan ve uçucu biryağ olan rezene sayesinde anasonabenzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkilerivardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır.