Ege Mutfağı'na otlar, balık ve zeytinyağı hakim olsa da her şehre özgü farklı lezzetler de mevcut. Aydın kuzu tandırıyla damak tadına düşkün olanları fethediyor, İzmir lokmasıyla....
Aydın Ege kıyılarından iç kesimlere doğru ilerlerken, Selçuk-Aydın yolunda incir çıkıyor karşımıza. İncirin yanı sıra, zeytin, av hayvanları ile yapılan yemekler, tahıl ve yörük ekmeği bu yöreye özgü lezzetlerden. Yoğurtla yenen kıyma ve undan yapılan Yuvarlama, Ciğer Zarı ve Paşa Böreği ile Ege'nin düğün ve bayram yemeği Keşkek bu yörede en güzel yapılan yiyeceklerden. Ayrıca Kulak Çorbası, Patlıcan-Biber Taratorlu Turşu, Etli Kereviz ve Pelvize Tatlısı da bu yöreye özgü diğer lezzetlerden örnekler.
Muğla Özellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu Muğla mutfağında et yemekleri de bulunuyor. Baklagiller ve sebze yemeklerinin ağırlıkta olduğu bu yörede, patlıcan Ege'nin yöresel özelliklerini yansıtan bir şekilde sıklıkla kullanılıyor. Muğla'da önceleri sebze kurutma, reçel, pekmez, tarhana, keşkek sadece yöre halkının kendi beslenmesine yönelik olarak hazırlanırken, değişen toplumsal koşullar, meyve sebze üretiminin daha pazara yönelik bir hale gelmesine neden olmuş. Katmer, Biber Ekşimesi, Muğla Tarhanası Muğla'ya özgü lezzetlerden olup; radika, devetabanı, gibi otlardan yapılan ot kavurmaları da meşhur.
İzmir İzmir mutfağı, Ayvalık gibi Ege mutfağının tipik özel-liklerini taşır. İzmir denince akla ilk gelen Kumru sandviç,buzlu badem ve Kordonboyu'dur. Bazı lezzetler ait oldukları yerlerle özdeşleşir, onlarlaanılır. İzmir lokma, İzmir'e özgü lezzetlerin başında gelir. İzmir mutfağına özelliğini veren yabani ot yemekleri,Ege'nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır. Ot kavur-ması, sarmaşık ve kuşkonmaz kavurması diğer ot yemek-lerinin yanında göze çarpanlardan. Bir de ısırgan otun-dan yapılan okma var. Ot yemeklerinin yanı sıra Ege'nin meşhur balığı çipu-ra; patatesli, domates soslu İzmir Köfte, düğün ve bay-ramlarda sıkça sunulanKeşkek ve nişasta, pirinç,şeker ile yapılıp üzerinetarçın ekilen Zerde, İzmir'eözgü yemeklerin başındagelir. Diğer bir ilgi çekiciyemek ise dana etindenyapılan Papaz Yahnisi'dir.
Bodrum Bodrum'da Akdeniz mutfağını oluşturan 3 temel unsur zeytinyağı, domates ve sarımsak öne çıkıyor. Hem Türk mutfağının geleneksel zeytinyağlıları hem de Rum mezeleri Bodrum'da da buluşuyor. Sarımsaklı zeytinyağlı sosla sunulan deniz börülcesi, yine bol sarımsaklı ve domatesli patlıcan silkme, imambayıldı gibi çeşitlere domates ve sarımsağın buluştuğu pek çoğunu eklemek mümkün. Örneğin zeytinyağlı bamya veya taze fasulye, börülce fasulyesi gibi.