Dr. Akbayır, Ramazan'da mutlaka alınması gereken 5 temel besin grubunu şöyle sıraladı:
* Birinci grup: Et, yumurta kuru baklagil (temel protein kaynakları) * İkinci grup: Süt, yoğurt ve süt ürünleri (protein ve kalsiyum kaynakları) * Üçüncü grup: Sebze ve meyveler (vitamin, mineral ve lif kaynağı) * Dördüncü grup: Tahıllar (temel karbonhidrat kaynağı) * Beşinci grup: Yağ ve şekerler (temel enerji kaynakları)
İftar *1-2 küçük hurma * 1 kase çorba * 1-2 dilim kepekli ekmek * 1 parça yağsız peynir, zeytin
15-20 dakika sonra * 1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık) * Ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna * zeytinyağlı sebze yemeği * yoğurt * salata
2-3 saat sonra * Bir porsiyon meyve
Sahur * 1 tabak zeytinyağlı sebze * 1 -2 dilim kepekli ekmek * Sütlü tatlı ya da az şekerli komposto * Meyve * Bol miktarda su