Günlük yaşamlarında aşırı miktarlarda alkol alanlar Ramazan'da kullanmamayı başarabiliyor. Bu yüzden alkole bağlı karaciğer ve pankreas hastalıkları bulunan kişilere, bu ayda yapılacak destek, içkiden uzaklaşmalarını sağlayabiliyor....
Ramazan ayında kronik karaciğer hastalığı olanların çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ramazan ayı süresince uzun süre aç kalınmasına rağmen iftar ve sahurda yenilen yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar nedeniyle vücut kilomuzun kontrolü zorlaşıyor. Ayrıca vücudun metabolizma hızının da azalmasının katkısıyla vücut ağırlığının kısa sürede artması karaciğerde yağlanmaya yol açıyor. Karaciğer yağlanması, ilerleyerek karaciğer iltihabına (hepatit) ve daha da ilerlerse siroz gibi ağır karaciğer hastalıklarına neden olabilmektedir.
DENGELİ BESLENİN Yüksek karbonhidratlı beslenme insülin kan seviyemizi yükseltmekte bu da karaciğerde daha kolay yağ birikime neden olmaktadır. Özellikle kronik karaciğer hastalığı (hepatit) olan kişiler oruç tutmaya başlamadan önce doktorlarına kontrol olmalı ve gerekli önerileri almalıdır. Bu nedenle iftarda ve sahurda gereğinden fazla yemek yerine, dengeli ve ölçülü miktarlarda beslenmeye özen gösterilmelidir. Diğer bir faktör de alkol tüketiminin Ramazan ayında azalmasıdır. Türkiye'ye özel olan bu durum, günlük yaşamlarında aşırı miktarlarda alkol alanlar ve alkol bağımlıları için de geçerli olup, bu kişiler Ramazan ayı boyunca alkol kullanmamayı başarabilmektedir. Alkole bağlı karaciğer, pankreas hastalıkları bulunan alkol bağımlısı kişilere Ramazan ayında yapılacak destek ile alkolden uzaklaşmaları sağlanabilir. Böylece Ramazan ayı alkole bağlı karaciğer hastalığı gelişmiş kişilerin alkol bağımlılığından kurtulmaları için önemli bir fırsat haline gelebilir.
SİROZA DİKKAT Ayrıca, karaciğer vücut şekerinin depolandığı organlardan biri olup, kan şekeri düştüğünde karaciğerden salınan glikoz (şeker) kan şekeri düzeyini normale getirir. Karaciğer sirozu gibi ileri derecede karaciğer hastalığı bulunan hastalarda bu işlev yerine getirilemediği için, bu hastaların karbonhidrattan zengin gıdaların yer aldığı sık ara öğünlerle beslenmeleri gerekir. Bu nedenle karaciğer sirozu veya ileri derecede karaciğer hastalığı bulunanların oruç tutmaları doğru değildir.
* * * Çamlıca Medicana Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzm. Doç. Dr. Nihat Akbayır anlatıyor...