Son zamanlarda çığ gibi büyüyen sağlıklı yaşam trendi beraberinde birçok farklı sistemin hayata geçmesini sağladı. Özellikle yoğun saatler çalışan insanların sağlıklı yemek bulmak konusunda zorlanması girişimcilere de ilham kaynağı oldu. Bu genç girişimcilerden biri olan Didem Altınbaşak Tulgan, hamileliğinde yaşadığı beslenme sorunu sonrasında yurtdışında uygulanan kişiye özel yemek servisini Türkler'in damak zevkine göre baştan yaratarak birçok insanın kurtarıcısı oldu. Biz de Rafinera'nın yaratıcısı Didem Altınbaşak Tulgan ile 'ikinci çocuğum' dediği Rafinera'yı ve Türklerin yemek profilini konuştuk.
* Rafinera'yı kurma fikri nasıl gelişti? Ben bir hamilelik dönemi geçirdim ve bu dönemde bazı medikal problemlerim oldu. Bebeğin anne karnında beslenememesi gibi çeşitli sorunlar. Bu noktada doktorum bana bir takım tavsiyelerde bulundu. Ama ben o kadar yoğun bir tempoda çalışıyordum ki yemek yapmam mümkün değildi. Öyle olunca da bu çok ciddi bir problem haline geldi. Yurtdışı tecrübem oldu. Oradaki kişiye özel hazırlanmış yemek servisi hayatımı kurtardı. Sonra da Türkiye'ye dönünce servisi geliştirerek buraya uyguladım.
* Sistemi Türkiye'ye uyarlamak zor oldu mu? Servisimizi yaşam stili olan, yemek tercihleri olan kişilere götürmeye çalışıyoruz. Rafinera mutfağından çıkan her besin sağlıklı beslenme üzerine kuruludur.
İSTANBUL'UN HER YERİNDE * Müşteriler bu sisteme nasıl dahil oluyor? Beslenme uzmanlarımızla hazırladığımız bir formumuz var. Bu formu doldurtuyoruz. Buna göre kişi kendi tercihini yapıyor. De- Light, Vegetarian, Mom to be, Detox, Fit&Well, Personal Chef mönülerimizi sunuyoruz. Kişinin 5 öğünlük yiyeceğini hazırlıyoruz. Sabah kahvaltısı, ara öğünü, öğle yemeği tekrar bir ara öğün ve akşam yemeği. Bu paketlerin hepsi kutu içinde kişilere servis ediliyor. Sabah 6.30'da servisimiz başlıyor. İstanbul içindeki her yere servisimiz var.
* Beslenme çeşitlerini nasıl oluşturdunuz? Bizim oluşturduğumuz çok sayıda çeşit var. Ama alışılması için 6 tanesini çıkardık. Çok yakında yenilerini de çıkaracağız.
* Tarifler neye göre belirleniyor? Kişinin yaş, boy ve kilo oranları ve yaptığı günlük aktivitelere göre belirleniyor. Belli bir kalori miktarı çıkıyor. Bu kalori miktarı üzerinden de kişinin tüm günlük yemeğini planlıyoruz. Ayrıca çok genç bir ekiple çalışıyoruz. Didem Şenol danışman şefliğimizi yapıyor. Aşçımız Samet Çizgen'de harikalar yaratıyor.
* Nasıl bir fiyat politikası uyguluyorsunuz? Verdiğimiz sistemdeki her şey dahil günlük genel paketimiz 52 YTL'den başlıyor. Bunlar şimdiki Premium Line'ımız için. Önümüzdeki hafta Business Line paketi çıkarıyoruz. Business Line'da bölge biraz daha daraldı. Belirli saat dilimlerinde servis yapıyoruz.
* Rafinera'nın en iyi müşterileri kimler? Tabii ki önce kadınlar. Ama erkeklerden de çok yoğun ilgi var. İnsanların böyle bir ihtiyacı varmış. Kendi evinde yardımcısı hatta diyetisyeni olanlar bile yemeklerini bizde yaptırıyor. Ev hanımlarından da büyük ilgi görüyoruz. Birçok kadın oyuncu da yoğun set ortamında Rafinera'yı tercih ediyor.
MANTAR SOTELİ KAHVALTI * Müşterilerinizin şaşırtıcı istekleri oluyor mu? Çok enteresan sabah kahvaltıları hazırladık mesela. Klasik kahvaltı yerine mantar sote yiyenler var. Ama zaten bizim servisimizde kişiler her istediklerini yaptırabiliyorlar.
* Ramazan'a özel mönü hazırladınız mı? Ramazan'da 4 öğünümüz var. İftar açılış, ana iftar, yatmadan önce bir bölüm ve sahur bölümü. İftariyelikler, kendi yaptığımız pide ve gurme tatlarımız var.
* Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? 90'dan fazla üyemiz var. 4 ay olmasına rağmen çok olumlu tepkiler alıyoruz. İzmir ve Ankara'dan çok talep var.
* Müşterilerinizin istediklerini dikkate alarak nasıl bir yemek profili çıkarabilirsiniz? Balık çok tercih ediliyor. Bu sayede inanılmaz geniş bir balık portföyümüz oluştu. Tatlı besinler çok tercih ediliyor. Genelde bamya sevilmiyor.