Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendika ve konfederasyonlar arasında gerçekleştirilen 2008 yılı toplu görüşmelerinde taraflar arasında çeşitli konularda mutabakata varıldı. Mutabakata varılan konuların önemli kısımlarını dün okuyucuyla paylaşmıştım. Bugün de okuyuculara sendikaların ısrarla yapılmasını istediği ancak kamu işvereninin üzerinde çalışma yapılarak sonuçlandıracağını belirttiği taleplerden bahsetmek istiyorum. İşte bu taleplerden bazıları:
Yıllık izinde işgünü esası gelmeli - Yıllık izin sürelerinde "işgünü" ve kademe esasına göre düzenleme yapılması.
- En az 1 yıl açıktan vekil olarak görev yapanlara izin verilmesi konusunun değerlendirilmesi.
- Din görevlilerinin, ebelerin, posta dağıtıcılarının vb. hafta sonu ve bayram tatillerine ilişkin izin sıkıntılarının giderilmesi.
- Sendika ve konfederasyonların, kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde oluşturulan kamu görevlileri ile ilgili kurul, komisyon, şura, meclis toplantılarında temsilci bulundurması.
Disiplin mevzuatı yeniden değerlendirilmeli - Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin yeniden tanımlanması.
- Disiplin cezalarının sicilden silinmesi için öngörülen 5 ve 10 yıllık sürelerin, 3 ve 6 yıla indirilmesi.
- Hafta içi ve resmi tatillerde personele yaptırılacak fazla mesai sürelerine bir üst sınır getirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması ve bu ücretlerin gözden geçirilmesi.
- Basına bilgi ve demeç vermek şeklindeki disiplin suçunun tereddüde yer vermeyecek ve farklı uygulamalara neden olmayacak şekilde tanımlanması konusunda düzenleme yapılması.
Sicil değerlendirme soruları değiştirmeli - Sicil hukukuna ilişkin düzenleme ve uygulamalarda;
a) Sicil raporlarında yer alan değerlendirmeye esas soruların, kurum ve kuruluşların özellikleri ve kamu çalışanlarının görev ve unvanları dikkate alınarak farklı şekilde düzenlenmesi.
b) Sicil notuna dayalı ilave kademe verilmesine ilişkin 6 yıllık sürenin 4 yıla indirilmesi.
Kurumlar arası nakilde muvafakat sorunu - Kurumlar arası nakil yoluyla yapılan atamalarda kamu çalışanlarının yaşadıkları (muvafakat verilmemesi) olumsuzlukların giderilmesi.
- Atama ve yer değiştirme işlemlerinde keyfiliği ortadan kaldıracak norm kadro düzenleme ve uygulamasının bütün kamu kurumlarında hayata geçirilmesi.
- Atama ve yer değiştirme işlemlerinde aile birliğinin ve sağlığın korunması, eğitim hakkının engellenmemesi gibi Anayasal yükümlülükler dikkate alınarak eş, öğrenim ve sağlık durumuna dayalı taleplerin karşılanmasına ilişkin uygulama aksaklıklarının giderilmesi.
Döner sermaye ödenmesindeki sorun Çeşitli kurum ve kuruluşlarda uygulanan döner sermaye, ek ödeme, performans ücreti ve benzeri ödemelerin disiplin cezasına dayalı olarak kesilmesi konusunda yargı kararlarına bakılarak değerlendirme yapılması.
Belediyede aylıklar zamanında alınmalı Belediye aylıklarının zamanında alınması konusunda geçmişte yapılan düzenlemeler de göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapılması...