Ramazanın gelmesiyle beraber beslenme düzenimiz değişir. Vücudumuz adeta bir rahatlama ve detoks dönemine girerek kendini yenilemeye başlar.
Ramazan ayı ile birlikte beslenme düzenimiz hayli değişir, vücut sistemlerimiz alışılagelmiş düzenleri dışında adeta bir detoks (arınma) ve rahatlama dönemine girer. Oruç tutan kişiler unutmamalıdır ki gün boyu süren açlık ile gerçekleşen bu arınma ve rahatlama sonrasında bekleyen ziyafet sofrasında, doğru olmayan şekilde beslenmemiz bütün bu faydayı geçersiz kılacaktır. Uzun süreli açlık sonrasında aniden ve hızlı bir şekilde yemek yenmesi sonucunda tansiyonumuz ve kan şekerimiz yükselir, sindirim sistemimiz olumsuz etkilenir. Orucun açılmasıyla birlikte tüm besinlerden aniden tüketmek yapılan en yaygın hatadır. İftarla birlikte besin tüketimi tüm geceye yayılmalıdır. Ancak bu, tüm gece boyunca durmaksızın yemek yiyebileceğiniz anlamına gelmemektedir. Buradaki temel yaklaşım, besinlerin bir anda değil zaman dilimlerine yayılarak tüketilmesidir.
Reflü... Ramazan ayında neredeyse hepimiz uzun süreli açlık sonrasında kendimizi kontrol edemez ve çok hızlı bir şekilde yemek yeriz. İşte bu hızlı ve çok fazla yemek yemek reflüyü tetikleyebilir. Mide ile ilgili bu problem yemek yedikten sonra yanma olarak hissedilebilir. Yemek porsiyonlarımızı küçültmek, küçük tabaklar kullanmak, ağır ve yağlı yemekler tüketmemek, yemekten sonra yatmamak yada dolu mideyle spor yapmamak gerekir. Yemeklerimizi yavaş yemek ve porsiyon kontrolünü sağlamak gerekmektedir.
Gaz şikayetleri... Ramazan'daki beslenme hatalarında en fazla etkilenen sistemimiz sindirim sistemimizdir. Uzun süreli açlık sırasında yavaşlayan metabolizma sonrasında aniden ve fazla miktarda besinle karşılaşan mide sindirim konusunda problemler yaşayabilir. Besinlerinizi yavaş tüketmek, yemek yerken su tüketmeye, besinlerin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen göstermek, mümkün olduğunca yemek yerken konuşmamak gerekmektedir. Tüketeceğiniz besinleri bir anda yemek yerine zaman dilimlerine bölmek sizi rahatlacaktır. Asitli içecekler gaz problemlerinizin artmasına neden olacağı için yemeklerde içecek olarak su tüketmeye özen gösteriniz. Yemeklerden sonra hazmı kolaylaştıracak bitki çayları ya da besinler tüketiniz. Rezene çayı, ananas ve papaya hazmı kolaylaştırırlar.
Kabızlık... Ramazan'da bireyler yağlı ve tatlı besinleri tercih etmektedirler. Su tüketimi azalmakta ve ara öğünlerde tükettiğimiz meyveler unutulmaktadır. Hal böyle olunca Ramazan ayında kabızlık problemi yaşanır. Kabızlık problemi yaşamamak için; iftarla birlikte su tüketimimiz sahura dek devam etmelidir. Zira unutulmamalıdır ki Ramazan'da su gereksinmemiz azalmamaktadır. Yemekte mutlaka bir tabak az yağlı salata tercih edilmeli, zeytin yağlı bir sebze yemeği sofrada bulunmalıdır. Yemekten 2 saat sonra probiyotikli bir yoğurt veya meyve tüketmekte yarar vardır.
* * * Medicana International İstanbul Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Andaç Öztürk anlatıyor...