Meme kanserinin tedavisi için göğsün alınması kadınlığın kaybı olarak görülmektedir. Karşılaşılan bu sorunların çözümü başarılı plastik cerrahi teknikleriyle yeni bir meme yapmaktan geçmektedir.
Meme kanseri tedavisinde en geçerli yöntem meme dokusunun bir kısmını veya tamamının alınmasıdır. Erken tanısı konan ve tedavisi yapılan hastalarda, hastalıkla mücadelede oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Göğsü alınmış hastaların, daha uzun yıllar sağlıklı olarak normal yaşantılarını sürdürebilecekleri anlamına gelmektedir. Memenin 2 temel işlevi olup bunlardan ilki; yeni doğan bebeğin beslenmesi ve karşı cins için cinsellik işlevi... İkinci özelliği, kadının kadınlık-dişilik kimliğiyle doğrudan ilgilidir. Başka bir deyişle meme, kadında hem cinsellik, hem psikolojik hem de sosyal açıdan oldukça önemlidir. Hastalığın tedavisi için memenin alınması, kadınlığının kaybı olarak algılanmaktadır. Memenin alınmasıyla karşılaşılan bu sorunların çözümü de, alınan memenin yerine, uygulanan başarılı plastik cerrahi teknikleriyle yeni bir meme yapmaktan geçmektedir. Biz buna meme rekonstrüksiyonu diyoruz. Plastik cerrahideki yeni cerrahi yöntemler sayesinde artık cerrahlar doğal bir memeye çok benzerlik gösteren yeni bir meme oluşturabilmektedirler.
* Kimlere uygulanması doğrudur? Öncelikle hastalığınızın genel durumu itibariyle meme rekonstrüksiyon ameliyatına aday olup olmadığınızı, onkolog, genel cerrah ve plastik cerrahınızla konuşmanız gerekir. En önemli şart hastanın kanserden tamamen kurtulmuş olmasıdır. Ancak bazı adaylar özel durumlarından dolayı yüksek riskli hasta grubuna girebilir ve bu nedenle rekonstrüksiyon için uygun aday olmayabilir. Bunlara örnek olarak; kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon hastalar, şeker hastaları, aşırı şişmanlık problemi olanlar ve sigara tiryakileri verilebilir. Bu tür hastalarda öncelikle bu problemlerin düzeltilmesi veya riskin en aza indirilmesi gerekir.
* Ne zaman yapılmalıdır? Meme rekonstrüksiyonu eş zamanlı ya da geç dönemde yapılır. Genellikle kabul gören yöntem; eş zamanlı yani memenin alınması ile birlikte yapılan rekonstrüksiyondur. Böylelikle, hasta ameliyattan çıktığında yeni bir memeye sahip olmakta ve memesiz bir dönemin verebileceği psikolojik sıkıntıdan da kurtulmaktadır. Geç zamanlı rekonstrüksiyon ise, meme alınması ameliyatından sonra hastanın gerekirse ışın ve ilaç tedavisi gördüğü süreden sonra yapılan rekonstrüksiyondur.
* Hasta ameliyattan sonra kaç günde iyileşiyor? Ameliyat sonrası ağrınız büyük ölçüde ilaç ile giderilebilir. Ameliyatınızın boyutuna göre 2 ile 5 gün içinde hastaneden taburcu olursunuz. Ameliyatta genellikle sıvıların birikmesini engelleyen drenler konabilir ve bunlar ameliyat sonrası ilk veya ikinci haftada alınır. Dikişler ise 7 ile 10 gün içinde alınır. Ameliyatından sonra normale dönmeniz 2-4 hafta sürebilir. Protez ameliyatında ise bu süre daha kısadır. Egsersiz ve hareketlere ne zaman başlayacağınız konusunda cerrahınızın tavsiyelerini dinleyiniz. Genel kural olarak, 3-6 hafta arasında cinsel ilişkiden ve ağır egsersizlerden kaçınmanızda yarar vardır. Medicana International İstanbul Hast. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Ali Gürlek anlatıyor...