Pürüzsüz cilt için salatalık ve yer elması, parlak saçlar için havuç ve marul, yıllara meydan okumak için kivi tüketmelisiniz. Brokoliyle de kansere geçit vermeyin....
Tükettiğiniz meyve-sebzelerin hangi vitaminleri içerdiğini, hangi hastalıklara iyi geldiğini biliyor musunuz? Yanıtınız 'hayır' ise mutlaka yazımızı okuyun. Medical Park Fatih Hastanesi'nden Diyetisyen Sevil Nas Can, sebze-meyvelerin besin değerlerini açıkladı:
ELMA: C ve E vitamini, folik asit, pektin ve flovonoid içerir. Bağırsak sisteminin korunmasında faydalı ve posadan zengindir. Kolesterol düşürür. Kan şekerini kontrol altında tutar ve vücut direncini artırır.
KABAK: K ve C vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kemik gelişimini sağlar. Böbrek fonksiyonlarında faydalıdır.
KESKİN GÖZLER İÇİN YENİ DÜNYA (MALTA ERİĞİ): A vitamini deposudur. Görmeye ve büyümeye faydalıdır. Küçük-büyük herkes yemelidir.
HAVUÇ: A, B, D ve E vitamini kaynağıdır. Cilt ve kemik sağlığında, hücre yenilenmesinde faydalıdır. Saç dökülmesini azaltır ve saçı canlandırır.
SALATALIK: A, B, C vitamini ile fosfor ve selenyum deposudur. Güçlü bir antioksidandır. Cildi nemlendirir. İdrar yolları enfeksiyonlarında faydalıdır.
ŞALGAM: C vitamini, potasyum ve magnezyum içerir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kansere karşı koruyucu etkileri vardır.
KUŞBURNU: A, C, D ve E vitamini yönünden zengindir. Güçsüzlük ve halsizliğe iyi gelir.
BROKOLİ: A, C, E, B1 ve B2 vitamini ve bol miktarda posa içerir. Kalp hastalıkları, prostat ve kolon kanseri riskini azaltır. Kansızlığa faydalıdır.
MARUL: A, B ve E vitamini içerir. Sinir sistemine faydalı. Cilt ve saç sağlığını olumlu etkiler.
KİVİ: C vitamini deposudur. Yaşlanmayı geciktirir. Güçlü antioksidandır. Alerjiye karşı bağışıklığı arttırır.
EMZİKLİ ANNELERE... YER ELMASI: İnsülin ve glikoz içerir. Emziren annelerde süt artırıcı etki yapar. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Cilde faydalıdır. LAHANA: Folik asit,A, B ve E vitamini yönünden zengindir. Güçlü antioksidandır. Mide rahatsızlıklarında ve hazımsızlık gidermede faydalıdır. Toksin atıcıdır.
PAZI: A ve C vitamini ile folik asitten zengindir. Beden güçlendiricidir. Demirden zengin olması sebebiyle kansızlığa iyi gelir. Bol posa içerir. Bağırsak rahatsızlıklarında faydalıdır.
KARNABAHAR: Potasyumdan zengin. C vitamini içerir. Kalp hastalıkları ve tansiyon düşürmede faydalı.
PATLICAN: B1, B2, C ve A vitamini içerir. Sinir sistemine iyi gelir. Cilt sağlığına ve bağışıklık sistemine faydalıdır.