Sıcaklık 35 dereceyi geçtiğinde ve havadaki nem oranı arttığında vücuttaki fazla ısı dışarıya verilemez. Bunun sonucunda sıcak çarpması, sıcak krampları, sıcak vurgunu gibi bazı durumlar ortaya çıkabilir....
Sıcak havanın psikolojik etkilerinin yanı sıra metabolizmaya yönelik etkileri de göz ardı edilemeyecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Sıcaklarla birlikte nemin de yükselmesi özellikle çocukların ve yaşlıların sağlıklarını tehdit eder duruma geliyor.
SIVI KAYBI OLUR Medicana Hospitals Çamlıca İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt, vücudumuzun sıcağa karşı tepkisine dikkat çekerek, sıcak havalarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Yurt, özellikle vücudun normal görevlerini yerine getirebilmesi için vücut sıcaklığının belli bir aralıkta tutulmasının gerekliliğini belirterek, "Bunun için ortaya çıkan ısının bir yolla vücut dışına atılması gerekir. Sıcak havalarda vücudumuz terleme, nefes alıp verme yoluyla ısıyı dışarı atar. Kan akımı deriye yakın damarlara yönlendirilir. Isı vücudun iç organlarından deriye doğru taşınır ve buradan da terleme yoluyla dışarıya atılır. Ancak aşırı sıcaklarda bu mekanizma yeterli olamayabilir. Sıcaklık 35 dereceyi geçtiğinde, havadaki nem oranı arttığında vücuttaki fazla ısı dışarıya verilemez. Bunun sonucunda sıcak çarpması, sıcak krampları, sıcak vurgunu gibi bazı durumlarda, hayatı bile tehdit edebilen sonuçlar ortaya çıkabilir" dedi. Aşırı sıvı kaybı, uzamış veya zorlu egzersiz, aşırı giyinme, alkol, bazı ilaçlar (idrar söktürücü ilaçlar), kalp-damar hastalıkları gibi nedenler vücudun ısı düzenlemesi için kullandığı mekanizmanın yetersiz kalmasına sebep olabiliyor.
ALKOL ALMAYIN Sıcaklarda alkol alımını azaltmak, fiziksel aktivitelerden kaçınmak, hafif, açık renkli ve pamuklu giysiler giymek, direk güneş ışığından kaçınmak sıcaklarla başa çıkmada etkin yöntemler arasında sayılıyor. Ayrıca ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınarak hafif sebze meyveleri tercih etmek, bol bol su, elektrolit içeren sıvılar, meyve suyu ve tuzlu ayran tüketmek sıcakların yarattığı olumsuz koşulları en hafife indirgemeye yardımcı oluyor.
Medicana Çamlıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Yurt anlatıyor...