İşini kaybetme, kendini yetersiz hissetme gibi çevresel ve psikolojik faktör depresyona yol açabilir. Geleceğe umutla bakmak hayata adım attırabilir.
Günümüzün bir hastalığı haline gelen depresyon, çevreden ayrı düşünülemez. Depresyona yol açan faktörleri daha iyi anlamak için birkaç örneğe bakmak faydalı olacaktır. Bir kişi işini kaybederse (sosyal faktör), işi enerjisinin çoğunu aldığı için, yönünü ve amacını kaybederse (varoluşsal faktör); depresyon hislerine, yetersizlik ve çöküntü duygusuna yenilirse (psikolojik faktör) ve bu onun sağlığını ihmal etmesine neden olursa buna biz biyolojik faktör diyebiliriz.
ENDİŞE HALLERİ İkinci senaryomuz da genç bir kadının ailesinin kendisi hakkındaki düşüncelerine çok önem verdiğini düşünelim (psikolojik faktör). Çok uzun zaman depresyon geçirecektir. Çünkü onların beklentilerini hiçbir zaman bir yana itemeyeceği için onların koşutlu yaşamına odaklanacağından kendisini unutacaktır. Depresyonu ve süregelen endişe yüzünden bağışıklık sistemi zayıflar, kronik enfeksiyonlardan şikayet eder (biyolojik faktör). Hasta olunca hayat anlamsız gelmeye başlar (varoluşsal faktör). Tavırları, arkadaşlarını ondan uzaklaştırır (sosyal faktör). Her iki vaka da depresyonun hangi faktörel karakterde başladığını tahmin etmek güçtür. Burada yaşam öyküsünün genel haritasını irdelemek anlamlı olacaktır. Hastalık belirtilerinin başlangıç safhası bir önceki olaylardan kaynaklandığını ve köklerinin hayatın önceki olaylarına dayandığını söyleyebiliriz. Ancak her iki vakada da açıkça görülen dört faktörün de depresyon oluşumunda yerini aldığıdır.