Motorlu araçlarda bulunması gereken en önemli belgelerden birisi zorunlu trafik sigortası.Yaptırmayan araçlar trafikten men ediliyor. Zorunlu trafik sigortasında teminatları ve pirim ücretlerini bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı belirliyordu. Biz de illere göre değişen fiyatlarla bu sigortayı yaptırıyorduk. Yapılan mevzuat değişikliği ile artık bu sigortanın ücretleri piyasada serbestçe belirlenecek. Hazine sadece takipçi olarak haksız rekabet oluşmasını önleyecek. 1 Temmuz'dan itibaren başlayan uygulama ile daha önce zarar eden sektör bu açığını kapatmak için zam yapmaya hazırlanıyor. Normal otolarda yüzde 40 beklenen zam oranı taksiler için yüzde 140'ı bulacak.
ÇOK KAZA OLUYOR Türkiye'de çok fazla hasarlı kaza olması dolayısıyla zarar ettiklerini söyleyen sigorta şirketleri bu zammın kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor. Taksici esnafı ise bu yükün altından nasıl kalkacağını kara kara düşünüyor.
Sigorta şirketlerinin zam yapmasını bu güne kadar Hazine Müsteşarlığı önlüyor ve bu pirim fiyatlarını makul seviyede tutuyordu. Fakat bundan sonra dileyen dilediği fiyatı uygulayacağı için araç sahipleri zor durumda kalacak.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın da taksici esnafının zor duruma düştüğünü belirterek, "Piyasada işlerin durduğu, akaryakıt fiyatlarının arttığı bir dönemde zorunlu sigorta ücretlerinin bu oranda artırılması taksici esnafı başta olmak üzere, dolmuş, halk otobüsü ve kamyoncu kesimini çok zor duruma düşürdü" dedi.
SEÇERKEN DİKKAT Trafik sigortanızı yaptırırken bundan böyle her şirketin önerisini aynen kaskoda olduğu gibi inceleyerek karar verin. Hem teminatlara hem de bunun karşılığından istenen primleri tek tek incelemek gerekiyor. Burada daha avantajlı teklif getiren şirket seçilecek. Aslında bu rekabeti artırarak fiyatların düşeceği beklentisine yol açıyor fakat zarardaki şirketlerin bunu yapma şansı yok.
12 milyon araç var TÜİK verilerine göre Türkiye'deki araç sayıları şöyle:
Otomobil: 6 milyon 213 bin 402
Minibüs: 361 bin 188
Otobüs: 178 bin 420
Kamyonet: 1 milyon 742 bin 204
Kamyon: 713 bin 19
Motosiklet: 1 milyon 853 bin 560
Özel amaçlı taşıt: 35 bin 334
Traktör: 1 milyon 299 bin 298
Toplam: 12 milyon 277 bin