Önceki gün, araç satış ve devirlerinin noterlerden alınarak Emniyet'e verilmesiyle ilgili yasayı tartışmıştık. İşlemlerin bu yasayla vatandaş için ücretsiz olacağını anlatmıştık. Fakat kayıt dışılığı da artırma tehlikesinden bahs etmiştik. Yazımızdan sonra, noter okurlarımızdan mesajlar geldi...
KARŞISINDALAR Noterler doğal olarak yasanın karşısında yer alıyor. Yasa ile birçok çalışanın işsiz kalacağı ve hatta bazı noterlerin kapanacağı söyleniyor. Ayrıca kuyrukların uzayacağını ve işlemlerin zorlaşacağını da anlatıyorlar. Gerekçe olarak da Emniyet'te şu an bile tescil işlemlerinin çok geç yapılmasını gösteriyorlar.
Bütün bunların yanında noterlerin bir başka teklifi var. O da vergilerin kaldırılması. Araç satış ve devir işlemlerinde noterlere ödenen paranın yüzde 70'nin vergi olarak alındığını söylüyorlar ve devam ediyorlar: "Devlet bu vergiyi almasın. Böylece ücretler çok düşecek. Araç satışlarında kayıt dışılığın sebebi noter ücretleri idiyse sorumlusu Maliye'dir. Ücretleri biz belirlemiyoruz, tamamı cebimize de girmiyor. Biz makbuzumuzdaki rakamların yüzde 70'inin maliyeye gittiğini anlatamadık." Burada noterlerin hakkını teslim etmek lazım. Çünkü Türkiye'de kayıt dışılığın bulaşmadığı ender kuruluşlardan. En çok vergi ödeyen kurumların da başında geliyorlar.
HER ŞEY KAYITLI Çünkü tüm işlemleri kayıtlı olmak zorunda. Bin 600 noterde 15 bin çalışan bulunuyor. Gelen bilgilere göre, noterlerin ancak yüzde 10'u iyi para kazanıyor. Küçük yerdekilerin durumu zorda. Nasreddin Hoca'nın hikayesi gibi, bu konuda herkes haklı. Tartışmalar bir süre daha devam edecek. Yasanın başlangıç tarihi 1 Ağustos. Umarız o tarihe kadar bir orta yol bulunacaktır.