İlaç seçimini doktor yapmalı
Romatizmal hastalıkların tedavisinde, ilgili hekim kullanım amaçlarına göre ilacı seçer. Hastanın yaşı, diğer kullandığı ilaçlar, geçirmiş olduğu hastalıklar, mali durumu, ilacın etkinlik süresi gibi birçok başka faktör de bu seçimi belirler....
Eklemlerde ağrı, sıcaklık artışı, şişlik ile özellenen romatizmal hastalıkların tedavisinde; kortizon olmayan antiromatizmal ilaçlar, kortizon, uzun etkili olarak isimlendirilen (içinde kanser tedavisinde de kullanılan bazı ilaçların da bulunduğu) kimyasallar ve son yıllarda anti- TNF denilen bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanılıyor. Ayrıca kemikleri destekleyen tedaviler, sıcak-soğuk uygulamalar, bazen fiziksel yöntemler, atel ile sağlanan istirahat veya egzersizden de faydalanılır.
Dikkatli alınmalı Tarihçede ilk olarak 1820'de Kolşisin, 1860'da Salisilat, 1898'de Aspirin yer alır. Son 40 yılda ise kortizon olmayan antiromatizmal ilaçların sayısı ve çeşidi hızla artmıştır. Bu grup ilaçlar ağrı kesici, ateş düşürücü, iltihap tedavi edici etkilere sahiptir. Mideye yan etkileri, böbreklere yan etkileri, solunumda spasm etkisi, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi merkez sinir sistemi etkileri, ciltte döküntü, kanamaya eğilim ve karaciğer için toksik etkileri vardır. Ayrıca, mide ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar ve digoksinin kan şekerini düşüren ilaçlarla kullanımında özel dikkat gerekir.
Dozu iyi ayarlanmalı İlgili hekim kullanım amaçlarına göre ilacı seçer. Eğer iltihabi durumun ön planda olmadığı kireçlenme gibi bir hastalık varsa öncelikle basit ağrı kesicileri, iltihap varsa bir süre antiromatizmal ilaçları seçecektir. Hastanın yaşı, diğer kullandığı ilaçlar, geçirmiş olduğu hastalıklar, mali durumu, ilacın etkinlik süresi gibi birçok başka faktör de bu seçimi belirler. Bir ilacın etkisizliğinde başka bir yapıya sahip ilaç denenebilir. Gelişigüzel ilaç seçilmemesi ve önerilen dozda ve sürede kullanmak, tedavinin etkinliği açısından önemlidir.
* * * Romatoloji-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nurdan Kotevoğlu anlatıyor...
|