Hamileliğin ilk 3 ayında, enfeksiyon riskine karşı diş taşı temizliğinden bile kaçınmak gerekiyor. Çünkü bu dönemde oluşacak bakteriyemi bebeğin organ gelişiminde istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Karaduman anlatıyor... Eğer hamileyseniz veya hamile kalmak istiyorsanız, ağız-diş sağlığınıza daha bir özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü hamilelik döneminde hormon seviyelerinin değişimine bağlı olarak artan hassasiyet, diş ve diş etlerinde de kendisini gösteriyor. Bu dönemde gereksiz tedavilerden kaçınmak için hamilelik öncesinde gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması ve ardından kontrollere devam edilmesi önem taşıyor.
Hormon seviyeleri değişir Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında, eğer gerekmiyorsa enfeksiyona neden olmamak için diş taşı temizliğinden bile kaçınılması önemli. Çünkü bu dönemde enfeksiyon sonucu oluşan bakteriyemi nedeniyle, bebeğin organ gelişiminin olduğu özellikle ilk 3 ayda istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Hamileliğe bağlı olarak değişen hormon seviyeleri, diş eti sorunlarını doğrudan, diş çürüklerini ise endirekt olarak etkiler. Hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebilir. Bu şekildeki diş etleri oldukça hassastır ve kolayca kanar. Hamilelik gingivitisi, genellikle hamileliğin 2. ayında başlar ve 8. ayında en üst seviyeye çıkar, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir. Ancak düzenli ağız-diş bakımı yapmayan kişilerde oluşan ve diş etinin tahrişine neden olan bakteri plağı ya da diş taşı gibi etkenler, hamilelik gingivitisi tablosunu daha ciddi boyutlara taşıyabilir.
Her gebelikte 1 diş kaybedilmez! Halk arasındaki her hamilelikte bir dişin kaybedileceği inanışı, çok yanlıştır. Çünkü hamilelikte, çocuk annenin dişlerindeki kalsiyumu alamaz, böyle bir şey söz konusu değildir. Hamilelik esnasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük ortalama 1200-1500 mg kalsiyum alması gerekir. Anne adayının hamilelikte süt-süt ürünleri ve bol yeşil yapraklı kalsiyumdan zengin sebzelerle beslenmesi gerekir. Eğer gıdalarla alınan kalsiyum yeterli değilse, bebek için gerekli olan kalsiyum annenin kemiklerinden sağlanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi diye bir şey olmaz.