Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri için tedbir almak elimizde. Uzmanlar, evde ve dışarıda alabileceğimiz önlemler sunuyor.
Yaşamamız için gerekli olan gıdalar, hastalıkların da baş sebebi olabiliyor. Özellikle yaz aylarında bazı kurallara dikkat etmemek, ölüme kadar götüren gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Dünyada her yıl 4 kişiden 1'i gıda zehirlenmesine uğruyor ve 5 bin kişi bu nedenle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise gıda zehirlenmelerinin birçoğunun kayda girmemesi sebebiyle rakamın ortalamaların çok daha üstünde olduğu tahmin ediliyor.
'Kayıtlara geçmiyor' Keyveni Yemek Gıda Mühendisi Ece Mandacı, gıda zehirlenmelerinin hepsinin sağlık kuruluşlarına bildirilmediği için yıllık rastlanma oranlarının ve dağılımlarının tam olarak saptanamadığını söyledi. Mandacı, besin zehirlenmelerine çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmaların yol açtığını belirterek, "Bu bakteriler 5-70 C arasında, en çok da oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösteriyor" dedi. Toplu gıda zehirlenmelerinde sorumluluğun büyük kısmının yemek üreticilerine düştüğünü belirten Mandacı, üreticilerin etkili bir gıda güvenliği sağlamak zorunda olduğunu vurguladı.