İlk bakışta eski traktörleri satıp gıpçıl gıpçıl yeni traktör almak iyi bir şey gibi görünüyor. Lakin durum öyle değil. İşi bilenlerle, ziraat mühendisleri, üniversite hocaları, kaymakamlar ve muhtarlarla konuşunca fark ettim ki hepsi aynı derdi öne çıkartıyor. Önce ben de soruyorum saf saf. - Yeni ve güçlü traktör tarıma yararlı olur, fenalık nerede ki? Yanıtlar geliyor uzmanlardan:
- Tarıma faydası değil gösterişli olup olmadığına bakarak alırsan kötü olur.
- Neymiş kötü olan?
- Adamın eski bir traktörü zaten var. İşini de gayet güzel görüyor. Birdenbire kafası bulanıyor ve satıyor yok pahasına onu. Yerine yığınla kredi borcu alıp janjanlı traktör satın alıyor.
GÖSTERİŞ MERAKI - Alsın varsın, elbet yararını görür yeni teknolojinin.
- Traktörler yeni ve gösterişli olunca tarım da gelişecek diye bir kural yok. Diyelim İç Anadolu'da çiftçinin sahip olduğu ortalama arazi 30-300 dekar arasıdır. 30 dekara sahip olanın altında da 300 dekar arazi sahibinin tarlasında da 10-120 bin dolarlık traktör var. Sırf gösteriş olsun diye yapıyor çoğu.
- Kime neyi gösteriyor ki?
- Köylüsüne, hemşehrisine gösteriyor en başta. "Sende varsa bende de var" mantığı.
- Zarar mı ediyorlar sonuçta?
- Zararı çok çok büyük hem de. Yıkılıp giden o kadar çok çiftçi ailesi var ki?
DEVLETE DÜŞEN GÖREV... - Mal alınca neden bu yıkım?
- Çünkü krediyi almak için mallarını ipotek ediyorlar. Ödeyemeyince devlet ya da banka alıveriyor altlarından traktörü.
- Dimyata pirince gitme meselesi...
- Aynen öyle. Eldeki bulgurdan yani eski traktörden de oluyorlar böylece.
- Ne yapılmalı peki? - Öncelikle devlet yetkilileri bir köye ne kadar sıfır traktör girerse o köyü o oranda kalkınmış saymayacak. Her önüne gelene traktör için kredi verilmeyecek.