Diyabet hastalarında ağızda görülen en tipik değişiklik, tükürük akış hızı ya da miktarında belirgin farklılık yaratmayacak ölçüde ortaya çıkan ağız kuruluğudur. Kontrolsüz diyabetiklerin ağızlarında kuruluk, yanma, tat duyu organı dil papillalarında kayıplar oluşabilir. Ayrıca diyabetiklerde kan şekeri yükseldiğinde diş eti oluklarındaki glukoz miktarı da 2 misli artar. Böylece ağızdaki tükürük bezlerinde ve diş etinde glukozun artmasıyla, ağızda yaşayan bakteri florası da olumsuz etkilenir.
Enfeksiyon gelişebilir Diyabetli hastalarda enfeksiyon gelişme riski yüksektir. Bu nedenle diyabetlilerde periodontal (diş eti hastalıkları) hastalıklar daha kolay gelişebilir ve daha şiddetli yıkıma yol açabilir. Özellikle kontrol altında olmayan diyabette, diş eti hastalığının şiddeti ve doku yıkımı daha da artmaktadır. Diyabet periodontal hastalık için bir risk faktörü olmakla birlikte, periodontal hastalık diyabetin bir komplikasyonu olarak kabul edilmektedir. Başka bir deyişle, diyabetli hastalarda periodontal hastalık oluşma riskinin ve hastalığın şiddetinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Ayrıca diğer tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi periodontal enfeksiyonun varlığı da diyabetin metabolik kontrolünü zorlaştırmaktadır.
Kan şekerini yükseltir Diyabeti hastalarında, ağız bakımı normal şartlarda yapılması gerekenden daha fazla olmamalıdır. Diyabetik hastaların ağız-diş bakımlarına özen göstermelerinin yanı sıra düzenli diş hekimi kontrolünde olmaları da önem taşır. Ağızda herhangi bir sorun ya da çok sayıda çürük diş mevcutsa, bu durum enfeksiyon odağı yaratarak kan şekerini yükseltebilir. Şiddetli ve yaygın ağız-diş sorunları bulunan diyabetin kontrol ve düzenlenmesinde güçlüklerle karşılaşılabilir.