Doğuştan gelen otizmin belirtileri daha bebeklik döneminde fark edilir. Otistik çocuklar çevresinde olup bitenlere ilgisizdir. Zeka seviyeleri ne olursa olsun, dış dünyayı algılamakta zorluk çekerler....
Otizm doğuştan gelen, belirtileri bazı çocuklarda bebeklik bazılarında çocukluk döneminde belirginleşen, öğrenme zorluğu ile karakterize bir bozukluktur. Sosyal ve iletişim becerilerini etkilediği için yaşamın ilk 2 yılında fark edilir hale gelir ve ömür boyu devam eder. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak zeka seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.
SOSYAL SORUNLAR Otistik çocuklar, çevresinde olup bitenlere karşı ilgisiz, dış dünya ile adeta bağını kopartmış, kendi dünyasında yaşamaya çalışan çocuklardır. Bu çocukların en belirgin özellikleri, sosyal ilişki kurmada yaşadıkları güçlüklerdir. Bu nedenle bebeklik dönemi sonrası toplum içinde bu çocukları hemen fark edebilirsiniz. Otistik çocukların etraflarında örülü o kalın duvarı aşmak hayli zordur. Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm özür grupları) özürlü olma oranı yüzde 2'dir, otistik olması oranı ise yüzde 0.5'tir. Bir otistik çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski yüzde 3'dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görülmektedir Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca, Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır.
ANLAYIŞ GÖSTERİN Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kişi gördüklerini, duyduklarını, duyumsadıklarını doğru bir şekilde algılayamaz; bu nedenle sosyal ilişkilerinde ve davranışlarında ciddi sorunlar vardır. Bu durumda ailenin çocuğa anlayışla yaklaşması önemlidir.