İki şık var. Biri doğru biri yanlış. Doğru şıkkın da iki şıkkı var. Ya IMF söyler siz yaparsınız, ya da kendiniz düşünür kendiniz yaparsınız. Doğruyu bildiğiniz halde IMF olmadan yapmıyorsanız, yapmak istemiyorsunuz demektir. Biz afların kötü olduğunu, af alışkanlığı yaptığını yazdık. Arkasından IMF de aynı şeyleri söyledi. Demek ki, doğru olan bu. Peki, neden ille de yanlış olan yapılıyor? Alışkanlık yapmış. IMF tepemizde olmazsa kendimizi tutamıyoruz. Yaramaz çocuklar gibi, öğretmen arkasını dönsün diye fırsat kolluyoruz. Oysa, yaşamda sürekli öğretmen yok, olamaz da. Her şey seçim ya da ucuz halkçılık için olunca, doğal olarak hataların faturaları daha uzun vadede ödeniyor ve çok ağır oluyor.
'Sulandırılmamasılazım' Son günlerde yine sürekli olarak 'Nereye nasıl vergi gelecek?', 'Nereden hangi vergi kaldırılacak?' diye konuşuluyor, ama her taraftan da af yağıyor. 5 yılı aşkın bir süre önce vergilerin sulandırılması ile ilgili bir yazı yazmışım. Bakın bu konuda ne demişim: "Vergi, sürekli değişiklikle, sürekli konuşularak, sürekli vaatlerle sulandırılmamalıdır. Sulandırılan vergi bütçe doldurmaz, kaçağı çok olur. Vergi mevzuatı istikrarlı olursa vergi gözeneklerden akıp gitmez, elekte toplanır. Sulandırılırsa ince çatlaklardan dahi sızar, kayıp çok olur."
Anlamadanödenenvergiler Vergi insanın cebinden çıkan para olduğu için, çekiştiren, iteleyen kakalayan çok olur, ama vergi alabilmek için önce onu ödeyenin anlaması gerekir. Anlamadan ödenen vergiler KDV gibi vergilerdir. Onun bile en anlaşılır tarafı pazarlığının yapılmasıdır. İktidarların gücü vergi yasalarında mükelleflerden tepki getirecek değişiklikleri yapıp yapamadıkları ile ölçülür. Getirdikleri aflarla, seçim yatırımları ile değil.
Haftayaprimaffınınincelikleri İstihdam Paketi denilen 5763 sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Haftaya istihdamı teşvik kanununun getirdiklerini bir dizi halinde inceleyeceğim. Kimler kimleri teşvik ediyor, kimler kimleri affediyor, kim aftan nasıl yararlanıyor bakacağız.