Ortalık ha bire karışıyor, karıştırılıyor. Bir taraftan istihdam paketi, diğer taraftan prim affı çıkarılıyor. İstihdam paketinden bahsedilirken sanıldı ki devlet istihdamı artırmak için fedakarlık yapacak. Oysa işsizlik sigortasının paraları işverenlerin prim borçlarının ödenmesinde kullanılıyor. Yani veren devlet ama kendi cebinden değil. İşsizlik sigortası primi ödeyenlerin cebinden. El kesesinden... İşsizlik sigortasının paralarının bir kısmı da GAP'ta kullanılacak. Peki siz SSK'nın nasıl battığını hatırlıyor musunuz? Şimdi işsizlik sigortası aynı yolda.
SSKprimaffı SSK primlerine de af geliyor. Neden? Çünkü sık af yapıyorsunuz. İkide bir af çıkarırsanız afsız ödeme yapmayanları haklı çıkarırsınız. Bu aftan yararlananlar, aftan sonra prim borçlarını yine ödemezler. Daha önce ödemiş olanlar kendilerini nasıl hissederler? İşte en önemli konulardan biri de bu. Dürüstçe, bankadan kredi kullanarak ya da varlıklarını satarak primlerini zamanında ödeyenler kendilerini nasıl hissedecekler? Onlara bu af nasıl anlatılabilir? Affa göre, prim borçlarını kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren iki ay içinde başvurup, izleyen bir ay içinde ödeyenlerin faizlerinin yüzde 85'i silinecek. Diyelim ki, şirketin 2005 yılında 100 bin YTL borcu var, bu borcun 70 bin YTL de faizi var. Eğer bu şirket bu borcu kanun çıktıktan sonra üç ay içinde öderse faizin sadece 10 bin 500 lirasını ödeyecek. 100 bin lirayı 10 bin 500 lira faizle üç yıl kullanmış olacak. Yıllık faiz yüzde 3.5'e gelecek. Halbuki bankadan kredi alarak prim borçlarını ödeyenler bu kredilere yıllık yüzde 2530 faiz ödediler.
Yeniaffıntablosubu! Bir de 2006 yılında çıkarılan aftan kısmen yararlanıp, ödemelerini yapamadıkları için kısmen yararlanamayanlar ile ilgili olarak affın ihya edilmesi konusu var. Bu afların gerekçesi olarak alacaklarının büyük çoğunluğunun faizlerden oluşması gösteriliyor. Öyle ise sürekli af çıkarmak yerine faizlerin makul ve mantıklı bir düzeyde tutulması daha akıllıca olur. Bu neden yapılmıyor, bunu da anlamıyorum. Bu konuyu ileride daha ayrıntılı olarak ele alacağız.