Çocuklarda görülen havale önemli bir hastalıktır. Özellikle 5 ay ve 5 yaş grubu arasındaki çocuklarda ateşli havaleler sık görülür. Bu durum ailelerde önemli sorun yaratıyor. Çünkü anne-baba korkuya kapılıyor. Havaleyi bir kez geçiren çocukta ciddi bir şekilde tekrarlama riski olabiliyor. Ama eğer çocuk anne ve baba tarafından iyi takip ediliyorsa, ateşi erken teşhis ediliyor ve uygun yöntemlerle ateşi düşürülüyorsa zaten hasta tehlikeyi atlatmış oluyor. Ateşli hastalıkların genellikle ilk gününde havale görülür. Anneler çocuğun ateşinden şüpheleniyorsa mutlaka derece kullanmalıdır.
Uygun pozisyon... Ateş eğer 38 dereceyi geçiyorsa, duş, ılık uygulama ve bir ateş düşürücü ilaçla ilk uygulama yapılabilir. Havale durumunda ise çocuk en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ancak bu sırada bebeğe ya da çocuğa uygun pozisyon vermek, çok sarsmamak, ağzını bir şekilde açmaya zorlamamak gerekir. Çocuk yan yatış pozisyonuna getirilmeli, ağzında birşey varsa bu şekilde akması sağlanmalı, göğsü sıkıştırılmadan, kucakta çok sıkı sarmadan sakin bir şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.
Menenjit tanısı önemli 1.5 yaşından küçük ve ilk kez ateşli havale nöbeti geçiren çocukların menenjit yönünden araştırılması (beyin omurilik sıvısının incelemesinin rutin olarak yapılması) önerilir. Çünkü bu çocuklarda klinik bulgulara dayanarak menenjit tanısını koymak veya olmadığını ispatlamak çok zordur. Acil polikliniğe başvuran ve basit ateşli havale nöbeti geçiren çocukta menenjit gibi ciddi bir bakteriyel enfeksiyon bulgusu yoksa 3-4 saat takip edilir ve kendine gelip ateşi düştüğünde evlerine gönderilir.