Hasta olan çocuğa ilk olarak yapılması gereken, dereceyle ateşinin ölçülmesidir... Eğer 38 derecenin üzerinde ateş varsa ve düşürülemiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.
Ateşli olan çocukta ateşin doğru saptanması çok önemlidir. Anneler bazen ateşi dereceyle ölçmeden, gereksiz yere (37.5 ve altı) çocuklara ateş düşürücü ilaç veriyorlar. Yapılması gereken önce ateşin dereceyle ölçülmesidir. Dereceyle ölçmenin değişik yöntemleri vardır. Kolaltı, 1 yaşındaki bebeklerde makat yeri, kulaktan ve ağız içinden ölçülebilir. Koltuk altından ölçülen ateş eğer 37.5 ise bu doktorlar tarafından tamamen normal olarak görülür. Kulaktan ve makattan ölçümlerde ise bu ısılar yarım derece artar yani 38'e kadar normal kabul edilebilir.
Çocuğa duş aldırılmalı Hafif ateşli çocuğa yapılması gereken sık sık ateşini ölçmek ve üzerindeki giysileri çıkartarak yakın takip etmektir. Ayrıca çocuğa duş aldırılmalı, damarların geçtiği kasık, boyun ve koltukaltı bölümleri ıslatılmalı ve ıslak bezle pansuman yapılmalıdır. Daha yüksek derecelerde, özellikle ateş 38'i geçiyorsa o zaman yaşına uygun ilaç uygun dozda verilerek çocuğun ateşi düşürülebilir. Eğer ateş düşürülemiyorsa ya da 38 derecenin üzerinde bir ateş varsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Ateşin yanında eğer döküntü ve ishal varsa, çocuk şiddetli kusuyorsa, nefes alma güçlüğü çekiyorsa, bebeğin bilincinde bulanıklık, uyku hali, istemsiz kasılmalar oluyorsa o zaman hiç beklenmeden bir doktora gidilmelidir. Evde ateşli bir çocuk varsa ve hastalığın teşhisi henüz koyulmamışsa ailenin bu durumda yapması gereken evde bulunan diğer çocuğu yanına yaklaştırmamaktır. Çünkü kızamık, su çiçeği, kızamıkçık gibi hastalıklarda ateş başladıktan birkaç gün sonra döküntüler ortaya çıkabilir. Çocuk döküntüsü olmadığı halde ateşli dönem de bulaşıcıdır. Bu yüzden buna dikkat etmek çok önemlidir.
Elinizi sık sık yıkayın Toplum içinde Hepatit A, en kolay bulaştırılan hastalıktır. Çünkü Hepatit A ağızdan bulaşan bir mikroptur. Kötü el hijyeni, hastalıkların bulaşıcı olmasında önemli bir faktördür. Enfeksiyonların neredeyse yüzde 90'ına uygun ve sık el yıkayarak engel olabilirsiniz. Hepatit B ise ağız yoluyla bulaşan bir hastalık olmadığı için kan yoluyla bulaşır. Genelde bebeklere Hepatit B, annelerinden doğum sırasında bulaşır. Hepatit B'ye karşı 3 doz aşıyla önlem alabilirsiniz. Son zamanlarda çocuk felci çocukluk dönemi aşıları sayesinde hemen hemen hiç görülmemektedir. Aşının yan etkilerinin de ortadan kaldırılmasıyla birlikte güvenilir bir şekilde çocuk felcinden korunabiliyor.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Bal anlatıyor...