Göbek kiloya bakmaz
Kadın-erkek, şişman-zayıf hemen herkes göbeğinden dertli! Yani, ince belli, dar kalçalı olmak, göbekli olunmayacağı anlamına gelmiyor. Bu can sıkıcı durumun nedenini ve çözüm yollarını Diyetisyen Oya Yüksek'e sorduk.
Yaz yaklaşırken pek çok kişiyi kilo verme telaşı sardı. Piyasadaki yüzlerce diyetten herkes kendine uygun olanı bulmaya çalışırken, Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Oya Yüksek'e 'göbek' konusunu sorduk.
KALÇAYI GEÇTİ Son dönemlerde göbek bölgesi yağlanmasının kalça- basen bölgesi yağlanmasından daha büyük bir sorun haline geldiğini söyleyen Dyt. Yüksek, bölgesel olarak tabir edilen bu tür yağlanmaların zayıf kadınlarda bile görüldüğünü söyledi. İşte Dyt. Oya Yüksek'in bir solukta okuyacağınız açıklamaları... "Göbekteki yağlanmanın nedenleri arasında; yüksek şekerli gıda alımının çokluğu, hareketsizlik (oturarak çalışma) ve insülin dengesizliğini sayabiliriz.
İNSÜLİNİN ETKİSİ... Kandaki şekeri kontrol eden insülin hormonunun seviyesi çok önemli. İnsülin metabolizması bozulduğu zaman kan şekeri seviyelerinde ve bununla birlikte diğer kan değerlerinde bozulmalar, özellikle bel-karın bölgesinde yağlanmalar oluşuyor. Bununla birlikte alınan yüksek karbonhidrat da bu rahatsızlığı tetikliyor.
KALORİ Mİ, İÇERİK Mİ? Yağlanmanın önlenmesinde herkesin aklını karıştıran soru kalori miktarı mı, yoksa alınan gıdanın içeriğinin mi önemli olduğu. Geçen yıl Diyabet Merkezi'nin yaptığı çalışma her ikisinin de önemli olduğu kanıtlandı. Araştırma kapsamında; aynı kaloriye fakat farklı besin öğelerine sahip 3 beslenme programı hazırlanmış, 62 yaş civarında ailesinde diyabet geçmişi olan ve vücutlarında insülin direnci gelişmiş 11 obez katılımcıya uygulanmış. Bu katılımcılara 28 gün boyunca 1600 kalorilik ve dört öğüne bölünmüş (öğün başına 400 kal) bir program uygulatıldı. Bu diyetler; yüksek karbonhidrat içeren beslenme programı, yüksek doymuş yağ beslenme programı ve Akdeniz tipi diyetti. Sonuç olarak; kişilerde kilo ve yağ değişimi olmamış fakat yüksek karbonhidrat alındığında yağların göbek bölgesinde biriktiği gözlemlenmiş.
YAVAŞLATAN GIDALAR Diğer bir iddia ise, karbonhidratla birlikte alınan avokado, ceviz, zeytinyağı, zeytin, çekirdek ve bitter gibi tekli doymamış yağları barındıran gıdaların insülin metabolizmasını düzelttiği için göbek bölgesi yağlanmasını yavaşlattığı ve koruduğudur. Tekli doymamış yağ asidi (mufa) kaynaklarını da şöyle sıralamak mümkün: Zeytinyağı, kanola yağı, badem yağı, fındık, fıstık, ceviz, avokado, zeytin.
|