39 çocuk, anneleriyle aynı kaderi paylaşıyor Bakırköy Cezaevi'nde. En küçüğü 15 günlük, en büyüğü 5.5 yaşında. Cezaevinin en ayrıcalıklıları onlar...
***
En küçük mahkumlar!
39 çocuk, anneleriyle aynı kaderi paylaşıyor Bakırköy Cezaevi'nde. En küçüğü 15 günlük, en büyüğü 5.5 yaşında. Cezaevinin en ayrıcalıklıları onlar... Çünkü kendilerine ait kreş, oyun alanı hatta parkı bile var.
Cezaevinde bizi en çok etkileyen çocuklar... Toplam mevcutları 39Aralarında 15 günlük olan bile var. Ancak ortalama yaş 1.5-2... Çocukların çoğu cezaevinde doğmuş. Bir kısmının ne zaman çıkacağı belli değil. 2 yaşındaki ikizler Yağmur ve Baran da cezaevinde doğan çocuklardan... 9 yaşında "dış dünyayla tanışacaklar". Anneleri yanlarında kalmasını istedikleri için onlar da aynı kaderi paylaşıyor. Hoş dışarıda bakacak pek kimseleri de yok.
Özel mekanlar
Onlara ait özel mekanları dolaşıyoruz. Çocukların cezaevinde ayrıcalığı var... Mahkumlar, personel, jandarma, eğitmenler, öğretmenler, doktor hepsi çocuklara ayrı bir özen gösteriyor. Onlara cezaevinde olduklarını hissettirmemek için ellerinden geleni yapıyor. Kreşte sadece onlardan sorumlu bir de Gülay Singil ablaları var. Sabahın erken saatinden itibaren neredeyse yatana kadar onların yanında. Bezlerinden öğle yemeklerine, süt saatlerinden oyunlarına, uykularından aşılarına, kıyafetlerinden banyolarına kadar neredeyse bir annenin yapması gereken her şeyleriyle Gülay Abla'ları ilgileniyor. Koşup oynuyorlar, terliyorlar, burunları akıyor, düşüyorlar, bir yerleri acıyor, kucak istiyorlar, yoruluyorlar, acıkıyorlar, uykuları geliyor sürekli Gülay Abla'larından birşeyler istiyorlar. Bazen kendi annelerinin bile tahammül edemedikleri bitmez tükenmez isteklerine Gülay Singil Abla'ları cevap veriyor.
İyi ki Gülay abla var!
Bu sabrının nereden kaynaklandığını soruyoruz Gülay Abla'ya biz deNetice itibariyle kendi çocuğu veya kardeşi değil. "Çocukları çok seviyorum. Canımı bile veririm onlar için. Buradakiler daha özel bir ilgi gösteriyorum, sokakta da böyleyim. Gördüğüm her çocuğu ve bebeği kucağıma almak istiyorum" diyor.
Hayata hazırlar
Sonuç itibarıyla dünyayı 39 çocuk ve cezaevi personeliyle sınırlı sanıyor çocuklar. Peki Gülay Abla, onları cezaevinin dışındaki dünyaya hazırlayabiliyor mu? Psikolog Yücel Sözer'in de yardımıyla "Evet" diyor. Psikolog Sözer, dışarıdaki hayata uyum sağlayabilmeleri ve çıktıklarında bocalamamaları için hem kendi deneyimlerinden hem de sıkıştığı noktada pedagoglardan yardım alıyor. Kısacası çocuklar hayata hazır çıkıyorlar.