Birçok rahatsızlığa yol açan şehir hayatı, meme kanserine yakalanma riskini de yükseltiyor. İş yaşamı, geç anne olma ve kafein kullanımı da nedenler arasında.
ABD'de her yıl ortalama 180 bin yeni meme kanseri tanısı konulmakta ve her yıl ortalama 44 bin kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Meme kanseri kadınlardaki tüm kanserlerin yüzde 30'unu oluşturmaktadır. Meme kanserine yakalanma riski, yaşın ilerlemesiyle artmaktadır. 40-55 yaşları arasında olan kadınlarda meme kanseri tüm kanserler arasında 1. sırayı alırken, 30-35 yaş arası kadınlarda bu hastalığa yakalanma riski 25/100.000 olarak bildirilmektedir. Bu risk oranı, 45-50 yaş arası kadınlarda 200/100.000'e yükselmektedir. Bir kadının meme kanserine yakalanma oranı ise 60'lı yaşlarında en yüksek seviyededir. ABD'de son 10 yıl içinde ortalama her 10 dakikada 1 kadın meme kanseri hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Saptanan meme kanseri tanıları incelendiğinde ise her 10 olgunun 9'unda kanser kitlesi hasta tarafından fark edilmektedir.
KIRSALDAKİLER ŞANSLI Bu da tarama programlarının ne kadar yetersiz işlediğini ve erken meme kanseri yakalanma oranının ne kadar düşük olduğunun göstergesidir. Türkiye'de en sık ve en sistematik olarak takip edilen kanser, meme kanseridir. Oranlar ABD veya diğer gelişmiş ülkelerden düşük olmakla beraber, bu rakamlar şehirlerde daha yüksektir. Yine sosyo kültürel açıdan yüksek kademelerde yer alan kadınlar arasında meme kanserine yakalanma riski yüksektir. Türkiye'de olduğu gibi dünyanın diğer ülkelerinde de bilinçlenme ve daha sık kontrollere giden kadınların sayısında artış bir taraftan, bu kadınları daha gelişmiş koşullar altında tarayan araştırma merkezlerinin sayısının artması da yıllık tespit edilen meme kanseri hastası sayısının yükselmesine neden olmaktadır.
DOĞUM RİSKİ DÜŞÜRÜYOR Ancak modern hayatın getirdiği risk faktörleri daha önemlidir. Geç evlenme, doğum yapmama veya geç doğum yapma, iş veya estetik kaygılar nedeniyle bebeği daha az emzirme, sigara-alkol-kafein gibi maddelerin tüketimi, hormon kullanımı, obezite ve hareketsizlik gibi faktörler, meme kanserine yakalanma riskini her geçen gün daha da artırmaktadır.