Tarım Bakanlığı ekmekte 300 gram şartı getirdi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Takvim'e bu sayede ekmekteki israfın azalacağını söyledi.
Sağlık Bakanlığı'na göre Türkiye'de günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bunun ekonomiye zararı ise günlük 26 milyon YTL civarında. Yıllık zarar ise 700 milyon doları buluyor. Ekmeğin çöpe atılmasının en büyük sebebi bayatlaması. Ekmeği doğru saklamayı bilmediğimiz ve buna uygun davranmadığımız için hemen çöpe gidiyor. Ekmek israfının yüzde 70'inin yemekhaneli işyerleri, hastaneler, yatılı okullar, öğrenci yurtları, oteller ve lokantalarda yapıldığı belirtiliyor. Bunun çözümü için de raf ömrü uzun olan ekmek üretiminin yapılması gerektiği belirtiliyor. Bu da ekmeğin kalitesinin artırılması ile mümkün oluyor.
EKMEK 300 GRAM OLUNCA Tarım Bakanlığı yeni bir kararla ekmeğin gramajının 300 gramdan az olmasını yasakladı. Katkı maddelerinin de azalacak olmasıyla ekmeğin kalitesinin artacağı belirtiliyor. TAKVİM'e konuyla ilgili düşüncelerini anlatan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer kararın uygulanmasıyla israfın önleneceğini belirtiyor.
'HİLELER AZALACAK' Özer, "Bizim insanımızda taze ekmek yeme alışkanlığı var. Ekmek geç bayatlarsa israf da o yönde önlenecektir. Ekmek gramajı düştükçe katkı maddesi çoğalacağı için kalite düşer ve bayatlama daha çok görülür. Bu yüzden 300 gramlık ekmeklerde katkı maddesi olmayacak ve ekmek doğal olacak. Bu da raf ömrünü artıracak. Böylece çöpe giden ekmek sayısı düşecektir" dedi. Fahri özer 150 gram ve altındaki ekmeklerde küflenmenin çabuk gerçekleştiğini belirterek, "Ayrıca küçük ekmeklerde hile daha çok yapılıyordu. Kararla halkın kandırılması da zorlaşacak. Ekmek gram standart olacak ve 300 gram olarak belirlenecek" dedi.