Bizim okurlarımız arasında meraklı ve ilgili sayısı bir hayli fazla. Hata onlar daha fazla üretken galiba... Oturmuş bir okurumuz konuşurken birbirimize nasıl hitap ettiğimizi, konuşmaya başlamadan önce adlarımızdan önce ya da sadece adımız yerine birbirimize ne dediğimiz çıkarmış. Taa İzmir'den yollamış... Bir nevi okur hizmeti yapmış.
GARİPSEMİYORUM Garipsemiyorum tabii ki. Lakap Cumhuriyeti'yiz biz. Soyadı kanunu çıkana kadar bu lakaplar insanı tanımlamak için kullanılırdı. Ve neredeyse lakapsız insan olmazdı. Ama bugünkü ünlemle seslenme biçimlerimiz çok farklı. Hani eskinin lakapları komikmiş de ama şimdikiler birer sosyolojik gerilim vasıtası sanki. Bi bakın şunlara:
KARDEŞİM... Usta, şef, genç, şampiyon, pehlivan, delikanlı, kaptan, kardeş, hemşerim, birader, bacım, üstad, hocam, lan, p.ç, g.t lalesi, lam, hödük, kuzen, babakopil, denyo, yenge, hocam, arkadaşım, olgum, ulan, abi, gardaş, pişşşt, aloooaaa!, hoooop, ortak, memur bey, gülüm, yiğidim, bey, hanım, kuzum, cancazım, yavru kuş, evladım, kamil, hacı, topraam, gozum.., yingee, abee, dallama, lan zibidi, millet, güzelim, yakışıklı, hafız, bilaaader, muhterem din kardeşim, eleman, patron, doktor, çakal... Yahu gerçekten neler söyleriz birbirimize adımız gibi yakın, adımızı anar gibi değil mi? Ben en çok üstad ya da kardeşim diyorum. Nedir üstad? Hani bizden daha iyisini bilir, daha ustadır anlamında. Onore etmek ve muhabbete daha bir saygınlık kazandırır diye düşünürüm. Üstad olur mu karşıdaki? Bilmem. Lafın gelişidir bu. Gidişin peşine düşmem. Bilirim ne söylediğimi çünkü. Bir de kardeşim var. Hakikaten küçüktür diye değil kardeş gördüğümden söylerim bunu... Daha bir yakın kılar bu kelime karşımdakini bana. Daha sıcak tutar aradaki rabıtayı.
KANKA LAFLARI... Eğlenirken bile söyleriz; g.t lalesi. Yahu bu nedir kardeşim? Ne g.tü, ne lalesi? O lalenin orada işi ne? Niye oraya o canım sembol? Bu 'denyo' nedir mesela? Aptal salak manasında mı kullanıyoruz? Peki o 'babakopil'? En çok televizyon dizilerinde duyuyorum bu 'kanka' lafını. Hani dost, yoldaş, çok yakın arkadaş anlamında kullanılıyor bildiğim. Sınıfa girer bağırırsın; 'Hüooop millet dinleyin!' Sahiden bir millet bileşkesi var mıdır o sınıfta mesela? Aranızda bir ekonomi, kültür, dil, sınır, kader birliği mi var? Kimine göre 'evet' tabii ki bunun cevabı.
Eh işte böyle bir millet var mıdır dünyada bilmiyorum. Birbirlerine seslenirken bu kadar başka deyime bu kadar yakıştırmaya ihtiyaç duyan başka bir millet?
Neyse mevzuu o diil aslında: Dedem Garga Amet'e bin selam...